Ev fiyatlarında son durum ne? Vatandaşın yüzü gülmeye başladı! İşte ev fiyatlarının düşmesini etkileyen faktörler

Konut fiyatları son 1 yıldır rekor hızda artış gösteriyor. Maliyetler, kur etkisi, düşük arz ve artan talebin uçurduğu fiyatlar, konutun yeniden bir yatırım aracı olmasını sağladı. Ancak son dönemde konut fiyat artışının hız kestiği gözlemleniyor.

09.08.2022-12:37 - (Son Güncelleme: 09.08.2022-13:42) Ev fiyatlarında son durum ne? Vatandaşın yüzü gülmeye başladı! İşte ev fiyatlarının düşmesini etkileyen faktörler

Türkiye genelinde haziran sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 182 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 979 liraya, ortalama konut satış fiyatı ise 1 milyon 317 bin 288 liraya çıktı.

Artış hızı yavaşladı

Konut fiyatlarının düşmediğini ancak artış hızının yavaşladığını belirten MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, "Konut alıcısının kıtlık psikolojisiyle ev almaya koştuğu bir 7 ay vardı.

"Nakit paran varsa ev al dönemi başladı"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Başkanı Hakan Akdoğan, para politikalarında sıkılaştırma olmasının, kredi musluğunun kısılmasının talebi düşürdüğünü ve bu durumun ev fiyat artış hızını yavaşlattığını belirtti. Akdoğan, "Nakit paran varsa ev al dönemi başladı. Ev fiyatlarında artış eski hızında olmayacak" dedi.

1- Konut fiyatlarında artış hızının düşmesinde konut kredilerine gelen sınırlamanın etkisi büyük. Kredili alımlar eskisi gibi yüksek oranlarda değil. Bu da artış hızını kesti.

2- Artık konut fiyatlarında pazarlık payı da oluşmaya başladı, çünkü alıcı sayısı azaldı. Ev sahiplerinin istedikleri rakam değil, alıcının teklifi önemli hale geldi.

3-  Ev fiyatlarının son 1-1.5 yılda fahiş artması sebebiyle konut alıcı kitlesi de daraldı. Vatandaş ev almaktan vazgeçince talep dengelendi ve fiyat artışı hız kesti. Afaki artan ev fiyatları alıcı bulamayınca fiyatlar reele dönmeye başladı.

4- Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacağını açıklamasının ardından piyasaya yeni arzın geleceğinin beklentisiyle vatandaş beklemeye geçti. Dev projenin adı bile fiyatların gerilemesinde etkisi büyük oldu.

5- Piyasada dolaşmaya başlayan ev fiyatlarının zirve yaptığı ve bundan sonra artık daha fazla artmayacağı söylentileri de fiyat artışının hız kesmesine neden oldu.

Piyasaları dengelemeye yetti

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Başkanı Ulvi Özcan ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dev sosyal konut hamlesini müjdesini vermesinin piyasaları dengelemeye yettiğini söyledi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal