Esnek çalışma modeli nedir? Bakan Bilgin’den milyonlarca çalışanı sevindiren haber geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den milyonlarca çalışanı sevindiren haber geldi. Bakan Bilgin, ‘’8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor'' diyerek çalışanları heyecanlandırdı. Peki Esnek çalışma modeli nedir? İşte esnek çalışma modelinin merak edilenleri...

21.07.2022-16:51 - (Son Güncelleme: 21.07.2022-16:51)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son zamanlarda sıkça tartışılan esnek çalışma konusunda önemli bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin’in yaptığı açıklamasında, ‘’8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor'' diyerek çalışanları heyecanlandırdı. Peki Esnek çalışma modeli nedir?

Esnek çalışma modeli nedir?

Çalışma saatlerinin bilinen mesai saatlerinin dışında belirlendiği çalışma sistemine esnek çalışma modeli adı verilmektedir. Esnek çalışma modeli özellikle koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde bir çok kamu ve özel kurum tarafından uygulanmış olan bir modeldir. 

Esnek çalışma ile şirketler çalışma sürelerine bağlı kalmak koşuluyla çalışanları için işe başlama ve sonlandırma saatleri belirler. Bu nedenle, esnek çalışma sisteminin uygulandığı şirketlerin diğer şirketlere göre mesaiye başlama ve sonlandırma saatleri farklılık gösterir.

Esnek çalışma modelleri

Esnek çalışma modeli çalışma saatleri nasıl?

Esnek çalışma modeli çalışma saatleri, normal çalışma saatlerinden farklılıklar barındırmaktadır. Esnek çalışma modelinde günlük, haftalık ve aylık olarak üç farklı çalışma şekli vardır. İşte esnek çalışma modelinin çalışma saatleri:

Günlük Esnek Çalışma Saatleri

Bu düzenleme ile çalışanın günlük 8 saat çalışma süresi değişmez yalnızca mesai başlangıç ve bitiş saatleri düzenlenir. Örneğin, günlük esnek çalışma saatlerine göre bir şirket mesai başlangıç saati 08.00, mesai bitiş saati de 17.00 olarak düzenleyebilir. Farklı bir şirket ise bu saatleri 09.00 ile 18.00 olarak düzenleyebilir.

Haftalık Esnek Çalışma Saatleri

Çalışanın haftalık 40 saatlik çalışma süresini çalışma günlerine yayarak çalışma olanağı vardır. Örneğin, haftanın ilk üç günü 7 saatlik çalışan bir kişi geriye kalan iki günde 9 saat ve 10 saat çalışarak haftalık toplam 40 saati tamamlayabilir.

Aylık Esnek Çalışma Saatleri

Bu düzenleme ile çalışanın aylık çalışma süresine uyması koşuluyla aylık çalışma süresini haftalık olarak belirlenmesini sağlar. Bu şekilde, çalışanın ayın belirli haftalarında daha uzun süre çalışarak diğer haftalarda daha kısa süreli çalışır.

Esnek çalışma modeli faydaları nelerdir?

Son günlerde gündemde olan esnek çalışma modelinin hem işverene hem de işçiye bir çok faydası bulunmaktadır. İşte esnek çalışma modeli faydaları:

- Özel hayata daha fazla zaman ayırılabilir.

- Trafikte harcanan zamanın fiziksel ve psikolojik etkileri engellenebilir.

- Bireysel kontrol edinimi daha fazla olur.

- Çalışma saatleri daha az stresli geçer.

- İş motivasyonunu yükselitir ve daha kaliteli verim alınmasını sağlar.

- Devamsızlık, işe geç kalma, kısa süreli iş değişimi gibi sorunların önüne geçer.

- Motivasyonu yüksek olan çalışanlara sahip bir işletme olarak tercih edilen duruma gelinmesini sağlar.

Esnek çalışma modelleri nelerdir?

1-Evden çalışma 

Evden çalışma modelinde tüm iş çalışanın evinden yürütülür. Evden çalışma genellikle online işlemler gerektiren işlerde tercih ediken bir modeldir. Bu iş türleri arasında Profesyonel, teknik, finansal ve bilgi tabanlı işletmeler bulunur.

2-İş paylaşımı

İş paylaşımı adından da anlaşılacağı gibi birden fazla yarı zamanlı çalışanının tam zamanlı bir işi paylaşması anlamına gelmektedir. Bu modelde iyi iletişim ve güven önemlidir.

3-Esnek saatler

Esnek saatler modelinde bir çalışanın normal mesai saatleri dışında çalışmasına imkan sağlayan bir modeldir. Örnek olarak çoğu insanın sabah 9’dan akşam 5’e kadar çalıştığı bir ofiste, bazıları 11’den akşam 7’ye kadar çalışabilir.

4-Sıkıştırılmış iş haftaları

Çalışma haftasında normal fakat az sayıda gün çalışan kişilerin çalışma şeklinde sıkıştırılmış iş haftaları adı verilmektedir. Örneğin, haftada 40 saat çalışan sözleşmeli biri, sekiz saatlik beş gün yerine, beşinci gün izinli olarak dört günde 10 saat çalışabilir.

5-Sonuç odaklı çalışma

ROWE (Results Only Work Environment) olarak da bilinen sonuç odaklı çalışma modelinde işin bütün sorumluluğu tamamen ekip üyelerindedir. Bu modelde işin sonuçları ve performans, saatlerden daha ön planda bulunmaktadır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal