Eşkıya filminin senaristliğini ve yönetmenliğini Yavuz Turgul üstlendi. Eşkıya, gösterime girdiğinde 2 milyonu aşkın seyirci tarafından izlendi. Bu izlenme oranıyla 2001 yılına kadar en yüksek gişe hasılatı yapan Türk filmi olarak kabul edildi.
Türk sinemasının dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen filmde başrolü Şener Şen oynadı. Şen, Baran, nam-ı diğer Eşkıya’ya hayat verdi. Baran’ın İstanbul’a geldiğinde karşılaştığı Cumali karakterine Uğur Yücel hayat verdi.
Eşkıya’nın hapse girmeden önceki sevgilisi Keje’ye Şermin Hürmeriç hayat verdi. Cumali’nin sevgilisi Emel karakterini Yeşim Salkım canlandırdı.
Eşkıya’nın düşmani Berfo, diğer adıyla Mahmut Şahoğlu’nu Kamuran Usluer canlandırdı.
Emel’in abisi olarak tanıttığı Sedat karakterine Özkan Uğur hayat verdi.
Eşkıya Filminin Konusu
Eşkıya olan Baran, Cudi dağında arkadaşlarıyla beraber yakalanarak hapse mahkum edilir. 35 yıl sonra, eşkıyalar arasında son hayatta kalan olarak dışarı çıkar. İlk olarak köyüne döner ancak, köyü sular altında kalmıştır. Artık orada kendisi için bir şey kalmadığını anlayan Baran, neden tutuklandığını araştırır. En yakınlarından biri olan Berfo’nun kendisini ele vererek sevgilisi Keje’yi de alıp İstanbul’a kaçtığını öğrendikten sonra trenle İstanbul’a gider.
Haydarpaşa Garı’nda Cumali ile karşılaşır. Cumali, uyuşturucu kaçakçısıdır ve polislere yakalanmak üzereyken Baran ile valizlerini değiştirir. Böylece Cumali kurtulur.
Bundan sonra, Cumali Baran’a yardım etmek için ona Tarlabaşı’nda kaldığı otelde bir yer ayarlar, ikili arasında bir nevi baba oğul ilişkisi başlar.
Bu sırada Cumali de çalışmaya devam etmektedir. Baran, televizyon izlerken Berfo’yu tanır ve onun Mahut Şahoğlu adını kullanan zengin biri olduğunu anlar.
Ardından, Keje’yi görmek ve Berfo’yla hesaplaşmak için karşılarına çıkar. Keje’nin 35 yıldır bir kere bile konuşmadığını öğrenir ve onu kurtarma sözü verir.
Ancak, Cumali’nin başı derde girince Berfo’dan Keje’yi bırakma sözü vererek para alan Baran’ın, Cumali’nin patronuna verdiği bu çek karşılıksız çıkınca Cumali vurulur.
Cumali’nin vurulmasının ardından, ikonik çatı sahnesi çekilir, Baran Cumali’nin ölümüne çok üzülmüştür.
Bu olayın ardından artık bıraktığı eşkıyalığa döner ve Cumali’nin patronunu ve Berfo’yu öldürür.
Eşkıya Nerede Çekildi?
1996 yapımı Eşkıya nerede çekildi: Baran’ın hapisten çıkışının ardından memleketine döndüğü sahne ve sekanslar Şanlıurfa’da çekildi. Baran’ın tutulduğu hapishane, Şanlıurfa E tipi cezaevidir.
Ardından, filmin çekimine İstanbul’da devam edildi. Haydarpaşa tren garında, Baran’ın trenle geldiği son durak sahneleri çekildi. Cumali’nin mahallesi sahneleri Tarlabaşı’nda çekildi. Cumhuriyet oteli sahneleri de Tarlabaşı’nda çekildi.
Bunun dışında, Beyoğlu ve İstiklal Caddesinde de çekimler gerçekleşti. Sütlüce Parkı, Taksim meydanı, Beykoz ve Gaziosmanpaşa gibi İstanbul’un farklı semtlerinde çekimler gerçekleşti. İkonik çatı sahnesi, Beyoğlu’ndaki bir binanın çatısında çekildi.