Eskişehir'den sevindiren haber: Biyodizel'in ham maddesi Kanola çiftçinin yeni umudu oldu!

Türkiye’de ekim alanı hızla artan Kanola bitkisi, Eskişehir’de çiftçinin yeni umudu oldu. Çiftçi Mehmet Yetim, konuya ilişkin: "Sadece maddiyat için değil, bir yandan da çiftçiye örnek olalım diye ektik." ifadelerini kullandı.

18.05.2022-15:29 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-15:52)

Türkiye’de ekim alanı hızla artan Kanola bitkisi, Eskişehir’de çiftçinin yeni umudu oldu. Trakya Bölgesi'nde çiftçiler tarafından yoğun olarak ekilen Kanola bitkisi, Eskişehir’de de tarlalarda kendisine yer bulmaya başladı.

Kanola bitkisi, biyodizel yakıt ve bitkisel yağ başta olmak üzere bir çok alanda kullanılıyor. Son zamanlarda çiftçilerin gözdesi olan kanola bitkisi mum, ruj, sanayi yağları ve gazete mürekkebi yapımında da kullanılabiliyor. Eskişehir’in İnönü ilçesine bağlı Kümbet Akpınar Mahallesi’ndeki 75 dönümlük arazisine kanola eken Mehmet Yetim ilçede bir ilke imza attı. 

İlk hasat beklentisi 250 ile 400 kilogram arasında

Kanola eken Mehmet Yetim ilk hasat beklentisinin 250 ile 400 kilogram arasında olduğunu ifade etti. Kanola bitkisinin ekim ve yetişme sürecinin zahmetsiz olduğunu ifade eden Yetim, bir kişinin tüm işlemleri tek başına gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

Kanola

Sadece maddiyat için değil bir yandan da çiftçiye örnek olalım diye ektik

Çiftçi Mehmet Yetim, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda: "Kanola bitkisini İnönü’de ilk kez ekenlerden biriyim. Bundan çitçinin iyi para kazanacağını söylediler ve ekmemizi tavsiye ettiler. Bunun yemek yağında kullanıldığını, biyodizel olduğunu söylediler. Biz de ekimini yaptık. Bu sene denemek için ektik. İnşallah başarılı oluruz. Diğer çiftçi arkadaşlarımıza da örnek oluruz ve devam ederiz. Bundan verim beklentimiz 250 kilodan 400 kiloya kadar. Sadece maddiyat için değil, bir yandan da çiftçiye örnek olalım diye ektik. Tekirdağ ve Bandırma taraflarında bu bitkiden çiftçilerin güzel para kazandığını duyduk. ‘Bu bölgede neden olmasın?’ diyerek buna girdik. Pancar ya da ayçiçeği kadar zahmetli bir bitki değil. Ekimini yapıyorsun ve belli aralıklarda suluyorsun. İşi bu kadar. İşçilik neredeyse sıfır. Bir kişi traktörüne malzemesini takarak bu işi yapabiliyor." ifadelerine yer verdi.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal