19.10.2021-17:11 (Son Güncelleme:19.10.2021-17:11)


1

MUAMMER KADDAFİ KİMDİR?

MUAMMER KADDAFİ KİMDİR?

Libya'nın İtalya sömürgesi olduğu zamanlarda doğan Kaddafi, Sirte'de bir bedevi ailesinin içinde doğup büyüdü. Arap milliyetçiliğini eğitim sürecinde öğrenen Kaddafi, Askeri Akademi'ye kaydoldu. Batı yandaşı 1. İdris'i deviren devrimci bir grubu 1969 yılında kurdu. Devrimden sonra devlet başkanı olan Kaddafi, devleti cumhuriyete dönüştürmüştü.



2

Çıkardığı kararnameye göre İtalyan ve Yahudi nüfusu Libya'dan kovdu. Modern bir Libya rüyasını gerçekleştirmek için modern hukuku ülkeye getiren Kaddafi, İslam Sosyalizmini kurdu. Petrol endüstrisini kamulaştırdı ve batılı askerleri ülkeden çıkardı. Petrol endüstrisinden gelen paralarla ev inşası, yabancı devrimcilere fon, sağlık ve eğitim projelerine destek verdi.



3

Kendi fikirlerini Yeşil Kitap'ta belirten Kaddafi, Libya'yı 1977'de Jamahiriya'ya (kitlelerin devleti) dönüştürdü. Komşu ülkelerin sınırlarına saldırı ve birçok terör olayında adı geçtiği için Libya'nın küresel alanda ismi gittikçe zayıfladı ve ABD & BM ortaklığında Libya bombalandı. Ekonomik yaptırımlar başlamış oldu.



4

MUAMMER KADDAFİ NEDEN ÖLDÜ?

MUAMMER KADDAFİ NEDEN ÖLDÜ?

1999 yılından beri Arap sosyalizminden Pan Afrikanzmi ülkeye teşvik etmeye çalıştı. Libya'da özelleştirme bu zamanlarda başladı. 2009 - 2010 arasında Afrika Birliği başkanlığı yapan Kaddafi, 2011'de yolsuzluk suçlamaları doğrultusunda Libya İç Savaşı'nın içinde kendini buldu. Protestolar sırasında Kaddafi karşıtı isyancılar Geçici Ulusal Konseyi'ne NATO'nun yardım etmesiyle protestolar iç savaşa dönüştü. Kaddafi'nin hükümeti devrildi ve isyancılar tarafından saklandığı yerde yakalanıp işkence edilerek öldürüldü.



5

KADDAFİ KIBRIS SAVAŞI'NDA TÜRKİYE'YE YARDIMDA BULUNMUŞTU

KADDAFİ KIBRIS SAVAŞI'NDA TÜRKİYE'YE YARDIMDA BULUNMUŞTU

Kıbrıs Harekatı sırasında Türkiye'ye askeri yardımda bulunan Kaddafi, Türkiye'nin ABD ve İsrail ile yakın ilişkilere girmesi sonucu Türkiye'yle arası bozuldu.



6

MUAMMER KADDAFİ'NİN SERVETİ

MUAMMER KADDAFİ'NİN SERVETİ

Kaddafi, yolsuzluk yüzünden halktan tepki çekmiş ve öldürülmüştü. Altına düşkünlüğüyle bilinen Kaddafi'nin ölmeden önce varlığının 70 milyar dolar olduğu biliniyor. Çadır hayatını yaşamayı seven Kaddafi'nin sarayı da bulunuyordu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR