Aile içi tapu devirleri genel miras çeklinde olurken, aynı zamanda eşe tapu devri veya babadan çocuğa tapu devri şeklinde de gerçekleşebilir. Gayrimenkullerin aile içinde devirlerinde eşe yapılacak tapu devrinin nasıl yapılacağı ve masrafının olup olmadığı merak edilen konular arasında yer alır.
Gerçek bir satış süreci içeren tapu devrinin kişiler arasında bedel ödemesi yapmadan bağış veya hibe şeklinde gerçekleşebilir. Fakat süreç her ne kadar aile içi bir satış işlemi de olsa gerçek anlamda satış olarak gerçekleşebilmesi için tutarın elden değil de banka aracılığı ile işletilmesi büyük önem taşır.
Kendi adına kayıtlı bir gayrimenkul tapusunu eşine devretmek isteyenlerin ilk merak ettiği soru ise tapu masrafının ne kadar olduğudur. Eşe yapılacak olan tapu devri satış yolu ile gerçekleştiği gibi hibe yoluyla da yapılma olanağı bulunuyor. Kan bağı veya evlilik bağı olanlar hibe yolunu kullanarak tapularını bedelsiz olarak devredebiliyorlar.
Tapu dairelerinde tapu hibesi yada tapu bağışı olarak adlandırılan sistemde, karşılığında bir bedel almadan üzerine kayıtlı tapuyu başkasına devretme işlemi başlatılıyor. Bağış veya hibe işlemi reşit ve mümeyyiz olmayan kişilerce yapılamazken vasiler de vesayeti altında oldukları kimsenin mallarını bağışlama hakkına sahip olamıyorlar. Aynı şekilde anne ve baba da velayetine sahip oldukları küçüğe ait malları satma hakkında sahipken bağışlama hakkında sahip olamıyor
Eşe devredilecek gayrimenkulun tapusunun devri için Tapu Müdürlüğü tarafından bir takım belgeler isteniyor. Bunlar:
- İşleme konu olan taşınmaza ait tapu senedi. Tapu senedi yoksa taşınmazın ada-parsel numaralarını belirten belge,
- Tarafların kimlik, pasaport ve vesikalık fotoğrafları ile birlikte T.C. Kimlik ve vergi numarası,
- İşlem yapacak olan tarafların temsilcileri varsa temsile ilişkin belge.
Tapu dairesinde başlatılan tapu devri işleminde taşınmazın emlak beyan değeri üzerinden düşük olmaması şartı ile beyanı verilen değer üzerinden binde 68,31 tutarında tapu harcı. Bu harç bağışı kabul eden taraftan alınır. Hibe işlemi sonrasındaki ilk işlemde ise taşınmazın hibe ilişiği aranır.
İşlem sırasında ayrıca, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karanamesinde yer alan tarife cetveline göre taraflardan döner sermaye bedeli tahsil edilir. 2022 yılı tarifesinde ise bu döner sermeye bedeli 233 TL olarak belirlenirken ilave hizmet bedeli olarak da 32 TL alınır.