Ertuğrul Gazi Nasıl Öldü? Ertuğrul Gazi Kimdir?

Kuruluş Osman dizisiyle yeniden gündeme gelen Ertuğrul Gazi, sosyal medyada ve internette araştırma konusu oldu. Peki, Ertuğrul Gazi kimdir, Ertuğrul Gazi nasıl öldü?

15.10.2020-14:38 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-14:36) Ertuğrul Gazi Nasıl Öldü? Ertuğrul Gazi Kimdir?

ERTUĞRUL GAZİ KİMDİR?

13. yüzyılın ortalarında Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası ve Oğuzların Kayı boyunun lideri Ertuğrul Gazi’nin tam olarak nerede ve ne zaman doğduğu bilinmiyor. Babası Süleyman Şah, annesi Hayme Ana’dır. Eşi Halime Hatun’dur. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in babasıdır. Ertuğrul Gazi’nin diğer oğulları Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey’dir. Kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar’dır.

ANADOLU'YA GELMESİ VE SÖĞÜT'E YERLEŞMESİ

1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi sonrasında Anadolu'da başlayan Moğol baskısı sebebiyle, Anadolu Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu sınırında bulunan uç emirliklerindeki Türk sayısı artış göstermiş; buna paralel olarak Bizans topraklarına yapılan akınlar artmıştı. Bu akınlar sonucunda, Bizans topraklarında ikinci halka uç beylikleri kurulmaya başladı.

Germiyanoğulları Beyliği, 13. yüzyılın ikinci yarısında bu beyliklerin en güçlüsü olarak biliniyordu. Germiyanoğulları, Kütahya civarında hüküm sürdü ve bin 300'lere doğru Batı Anadolu'da fetihler yaparak üçüncü halka uç beyliklerinin kurulmasını sağladı.

Günümüzde Eskişehir'de bulunan Sultan Öyüğü bölgesinde, ucun en ileri hattı olan Söğüt'te yerleşen Türk boyunun başında Ertuğrul Gazi bulunmaktaydı. Ertuğrul Gazi'ye bağlı boyun bu bölgeye ne zaman ve nasıl geldiği kesin olarak bilinmiyor ve konu hakkında farklı görüşler bulunuyor.

ERTUĞRUL GAZi NE ZAMAN VE KAÇ YILINDA ÖLDÜ?

Ertuğrul Gazi, yöneticiliği döneminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı tedbirli, barış merkezli ve ihtiyatlı bir siyaset takip etti. Çevresindeki Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla daima iyi geçinip onların durumlarını ve siyasi şartları gayet iyi değerlendirerek başında bulunduğu aşiretini ve idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşattı. Ertuğrul Gazi, emri altındaki topraklarda yaşayan halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Söğüt'teki Hıristiyan tebaası da Ertuğrul Gazi'yi yürekten seviyor ve sayıyordu. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağlayan Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt'te yaşamını yitirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal