Ermeni Asıllı Kore Gazisi Minas Kaya Türk Bayrağı ile Son Yolculuğuna Uğurlandı

Almanya'da 91 yaşında vefat eden Kore Gazisi Minas Kaya Ermeni asıllı olmasına rağmen, vasiyeti üzerine Türk bayrağı ile gömüldü.

17.03.2021-13:56 - (Son Güncelleme: 17.03.2021-13:56) Ermeni Asıllı Kore Gazisi Minas Kaya Türk Bayrağı ile Son Yolculuğuna Uğurlandı

Almanya'nın Bremen şehrinde 91 yaşında vefat eden Kore Gazisi Ermeni asıllı Minas Kaya, son yolculuğuna Türk bayrağı ile uğurlandı. 

51 senedir Almanya'da yaşayan ve geçen hafta kalp yetmezliği sebebiyle vefat eden Kore Gazisi Minas Kaya'nın tabutuna, vasiyeti gereği Türk bayrağı sarıldı.

Huckelriede mezarlığındaki cenaze töreninde konuşan oğlu Murat Kaya, babalarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, ''Babamın tek vasiyeti son yolculuğuna Türk bayrağına sarılı olarak gitmekti. Onu da burada gerçekleştirdik.'' dedi.


KORE SAVAŞI TARİHİ 

Kore Savaşı 25 Haziran 1950’de başlayarak 27 Temmuz 1953 senesine kadar devam etmiştir. Kore Savaşı’nın bitmesindeki temel olay Panmunjom Ateşkes Antlaşması’dır. Bu anlaşmadan sonra iki devlet arasında bir ateşkes imzalanmış ve savaş sona ermiştir. Kore Savaşı 1950 tarihinde Kuzey Kore’nin Güney Kore'yi işgal etmesiyle başladı. Savaşa bu tarihten itibaren Amerika tarafında olan Birleşmiş Milletler de dâhil oldu. Çin ve Sovyetler Birliği ise 1951 senesinde Kuzey Kore için desteğe gelerek savaş süresi boyunca Kuzey Kore’nin yanında savaşa dâhil olmuştur. 

KORE SAVAŞI ÖZETİ 

Kore Savaşı, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye bir saldırı başlatmasıyla meydana geldi. Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasında Kuzey Kore Sovyetler Birliği’nin etkisinde kalırken Güney Kore ise ABD Birleşik Devletleri’nin etkisinde kalmıştır. Bu iki devlet zamanla birbirine rakip duruma düşmüştür. Bazı siyasi anlaşmazlıkların da ortaya çıkması ile birlikte savaşın fitili ateşlenmiş oldu. Savaş esasında bir çok taraftan meydana geliyordu. Kuzey Kore tarafında Çin ve Sovyetler Birliği yer alırken diğer cephede ise Güney Kore, Amerika, İngiltere, Kanada, Filipinler, Avustralya, Yunanistan, Güney Afrika ve Tayland gibi ülkeler bulunuyordu. Türkiye ise savaşa bir Birleşmiş Milletler Gücü tarafından katılmıştır. Türkiye, Kore Savaşı’na özellikle NATO’ya daha kolay girebilmek için katılmıştır. Çünkü bu savaşla birlikte Amerika tarafında olan Türkiye NATO için engelleri daha kolay kaldırabilecekti. Kuzey Kore, savaşı başlatan ilk taraf olmuştur. Savaş esnasında Kuzey Kore hem askeri yönden hem de silah bakımından Güney Kore'ye göre çok güçlüydü. Bu sebeplerden dolayı Güney Kore savaşın bir kısmında geri çekilmek mecburiyetinde kaldı. Fakat Kuzey Kore savaş sonrası eksiksiz olarak hâkimiyetini kuramadı. Çünkü Yarımadanın küçük bir kısmı Güney Kore'nin elinde kaldı. 

KORE SAVAŞININ ÖNEMİ 

Kore Savaşı'ndan sonra artık ülkelerde polis kavramı da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle Türkiye savaş sonrasında 1952 tarihinde NATO üyesi olmayı başardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal