Erken emeklilik hayali kuranlara müjde! Şartları yerine getire herkes 6 yıl erken emekli olabilecek

Milyonlarca çalışan bir an önce emekli olmanın hayalini kuruyor. Erken emeklilik detayları da bu nedenle çok fazla araştırılıyor. Bazı şartların gerekli olduğu erken emeklilik sistemi için 4/A, 4/B, 4/C'li olarak çalışanlar erken yaşta emeklilik şartlarını merak ediyor.

24.04.2022-16:06 - (Son Güncelleme: 24.04.2022-16:08) Erken emeklilik hayali kuranlara müjde! Şartları yerine getire herkes 6 yıl erken emekli olabilecek

Sosyal Güvenlik Kurumları'na (SGK) bağlı olarak çalışan herkes birgün emekli olacağı günün hayaliyle yaşıyor. Yaş haddini beklemeyen istemeyen birçok kişi ise erken emeklilik için gerekli olan şartları araştırıyor. SGK'da bazı şartları yerine getiren 4/A, 4/B, 4/C'li çalışanlara 48-49-50 yaşında emekli olma şansı tanıyor. Peki erken emeklilik şartları nelerdir? 6 yıl önce emekli olmak için ne yapmak gerekir?

Şartları yerine getire herkes 6 yıl erken emekli olabilecek..

SGK'nın erken emeklilik hakkı verebilmek için başvuranların bazı şartları yerine getirmesini istiyor. Bunlardan bir tanesi de prim gün sayısını düşürerek emekli olma şartıdır. Erkekler askerlik borçlanması yaparak kadınlar da doğum borçlanmasını öne çıkararak erken emeklilik dilekçesini veriyor.

5510 sayılı kanunda yer alan madde kapsamında emekli olmak için vatandaşlara bazı fırsatların verildiği belirtilirken bu fırsatlardan bir tanesi erkeklerde askerlik borçlanması olarak gösteriliyor. Kadınlarda ise doğum borçlanmasının öne çıkarılarak erken emekli olma şansının olduğu aktarılıyor.

Şartları yerine getire herkes 6 yıl erken emekli olabilecek

Uzun ve kısa dönem askerlik yapan ve askerliğini er veya erbaş olarak tamamlayan kişiler bu süreci askerlik borçlanması sistemine dahil ediyor. 18 ay süreli bir askerlik borçlanması seçen erkekler 2022 yılı için en düşük 57.15 TL öderken en yüksek primi ise 429 TL olarak ödeyecekler.

Kadın çalışanlar ise staj yaptığı dönemden başlayarak çalışa hayatı sürecinde doğum yaptığı her çocuğuna 2 yıl borçlanma hakkında sahip olabiliyor. SGK tarafından yayımlanan bir genelgede doğum borçlanmasının 2022 yılı için en düşük prim ücreti 53 TL olarak belirlenirken en yüksek prim ücretinin ise 400 lira 32 kuruş olduğu ifade edildi.

Bir çalışanın işe giriş tarihi 1986 Mayıs ayı ise emekli olabilmek için 25 yıl sigortalılık süresi olması gerekiyor. Bu durumda kişinin 5300 gün prim gününe ve 49 yaş şartını taşıma şartı aranıyor.

İşe girme tarihi Haziran 1999 olan bir çalışan ise 25 yıl, 5975 prim günü ve 58 yaş koşullarına uyum sağlarken Şubat 1998'deişe giren kişi 57 yaş ve 5900 prim günü koşulları içinde yer alır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal