31.12.2020-10:33 (Son Güncelleme:04.09.2021-16:22)


1

İlk kez 1950 yıllarında bilim insanları tarafından, erkeklerin kullanımına yönelik bir doğum kontrol hapı oluşturulmak istendi. Fakat ABD’li ilaç şirketlerinden biri olan Sterling Drug tarafından geliştirilen hap deneylerde erkek fareleri geçici olarak kısırlaştırdı.



2

Erkek mahkumlar üzerinde de gerçekleştirilen denemelerde ilacın sperm sayılarını düşürdüğü görüldü. Daha sonra Sterling ilacın deneylerini durdurma kararı aldı. Ardından da bu alandaki tüm çalışmalara yaklaşık yarım yüzyıl boyunca ara verildi.



3

Erkekler İçin Doğum Kontrol Yöntemleri Bu Yıl Çeşitlenecek

Erkekler İçin Doğum Kontrol Yöntemleri Bu Yıl Çeşitlenecek

Günümüzde erkekler korunmak için iki yolu seçebiliyor: prezervatif ya da kalıcı vazektomi (cerrahların sperm taşıyan tüpleri kesmesi veya kapatması işlemi. Ancak araştırmacılar tarafından belirtilene göre 2021 yılında erkekler için korunma yöntemlerinin sayısı artacak.



4

Önde bulunan ilaçlar arasında İngiltere ve ABD'deki çiftlerde test edilen bir jel yer alıyor. Bu jel, erkek cinsiyet hormonu testeronun sentetik bir versiyonunun kombinasyonu olan segesteron asetat içermektedir. Jel ile ilgili yapılan testlerin sonucunda, testislerdeki sperm üretimini etkili bir şekilde ortadan kaldırılırken, erkeklerin sperm üretiminin libidolarının etkilenmemesini sağlayarak kısıtlanması planlanıyor.



5

Jel Yüzde 90'dan Fazla Etkili Oldu

Jel Yüzde 90'dan Fazla Etkili Oldu

ABD’deki jel denemelerine liderlik yapan Los Angeles Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nden Doktor Christina Wang, erkekler için olan doğum kontrol ilaçlarının üç potansiyel yolu bulunduğunu belirtti: haplar, jel ve aylık enjeksiyonlar.



6

Wang, ‘Kolay olduğu için insanlar günlük hap fikrini seviyor. Ancak hap alırken ilaçların yalnızca yüzde 1 ile 3'ü emiliyor. Bunun aksine, jel yaklaşık yüzde 10 oranında emilirken, enjeksiyon neredeyse yüzde 100 Oranında vücuda giriyor. Önce jelin, ardından enjeksiyonun Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylanacağına inanıyorum.



7

Klinik denemeler, jelin güvenli olduğunu, iyi tolere edildiğini ve gönüllülerin yüzde 90'ından fazlasında sperm çıkışını çok düşük seviyelere kadar bastırdığını gösteriyor’ diye konuştu.



8

Enjeksiyon ve Haplar İkinci Aşama Denemelerine Geçiyor

Enjeksiyon ve Haplar İkinci Aşama Denemelerine Geçiyor

Öte yandan, enjeksiyon ve haplar dimethandrolone undecanoate (DMAU) adı verilen deneysel bir ilacı temel alıyor. Jel gibi, bunlar da sentetik testosteron ve dişilik hormonu olan progestinin etkin maddesini birleştiriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR