Erciyes Üniversitesi Geliştirdiği Kovid-19 Aşısının İnsan Denemelerine Başladı

Koronavirüs aşı çalışmaları yapan Erciyes Üniversitesi kritik bir aşamaya geldi. Virüse karşı geliştirilen ‘ERUCOV-VAC’ adlı aşı adayının ilk dozu, bir gönüllüye uygulandı.

05.11.2020-17:44 - (Son Güncelleme: 05.11.2020-18:06)

Tamamen yerli ve milli olarak Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ERAGEM) geliştirilen, Koçak Farma’da GMP şartlarında üretilen ve Sağlık Bakanlığı’ndan destek alan ERUCOV-VAC inaktif aşı adayının AR-GE çalışmaları bitirildi.

‘İNŞALLAH UMUT OLURUM’

Aşı adayı, etik kurulunun izni ve Sağlık Bakanlığı’ndan alınan onayla Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) ilk dozu bir gönüllüye uygulandı ve Faz 1 çalışmaları böylelikle başlamış oldu.

Aşı gönüllüsü olan Nazif Durna, aşı çalışmaları için gönüllü olmaktan mutlu olduğunu belirtti. Durna, ‘İnşallah insanlara umut olurum’ diyerek, akademisyenlere çalışmaları için teşekkür etti.

FAZ 1 ÇALIŞMALARI OCAK AYINDA BİTECEK

Erciyes Üniversitesi Rektörü Profesör Mustafa Çalış, aşının periklinik çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, Faz 1 çalışmalarını gelecek yılın Ocak ayının başlarında tamamlamayı planladıklarını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

‘Periklinik çalışmalarını tamamladığımız aday aşımızı bugün ilk gönüllümüze uyguladık. Böylece aşı çalışmamızda Faz 1 çalışmasına geçmiş bulunmaktayız. Faz 1 çalışması yaklaşık iki ay gibi bir zaman sürecektir. İnşallah önümüzdeki yıl ocak ayının başlarında bitirmeyi planlamaktayız.

Faz 1 çalışmalarının başarılı olması halinde ise üniversitemizde diğer Faz çalışmalarına geçilmesi planlanmaktadır. Üniversitemiz tarafından geliştirilen aday aşımız ve ülkemizdeki diğer aşı merkezler tarafından geliştirilen aşılar inşallah koronavirüse karşı vatandaşlarımıza sunulmuş milli aşılarımız olacaktır.’

44 GÖNÜLLÜYE UYGULANACAK

Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı adayı, 18-55 yaş arasında sağlıklı ve daha önce Kovid-19 hastalığını atlatmış olan toplam 44 gönüllüye 3 hafta arayla iki defa uygulanacak.

Faz 1 çalışmasının başarıyla tamamlanması durumunda Ocak 2021'de Faz 2 çalışması başlayacak.

‘İLK DEFA YERLİ AŞININ İNSAN UYGULAMASI BAŞLADI’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen koronavirüs aşı adayı konusunda, ‘Faz 1 dediğimiz insan uygulamaları bugün itibarıyla Erciyes Üniversitemizde başladı. Faz 1 safhası 44 kişiye uygulanabilecek bir safha. Zannediyorum 5-6 haftalık zaman diliminde Faz 1 bitmiş olur. Bugün Türkiye'de yerli aşımızın insan uygulaması ilk defa başlamış oldu’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal