Epilepside Nöbetler Kontrol Edilebilir

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya epilepsi nöbetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Epilepsi nöbetleri kontrol altına alınabilir mi?

24.03.2021-12:06 - (Son Güncelleme: 24.03.2021-12:06) Epilepside Nöbetler Kontrol Edilebilir

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, 'Epilepsi nöbetlerinin yüzde 60 oranında kontrol altına alınabilir' dedi. 

Karlıkaya, Halk arasında Sara olarak bilinen bu hastalığın kontrol altına alınıp alınmayacağını açıkladı. ​Prof. Dr. Karlıkaya, 'Tekrarlayan nöbetlerle seyreden bir hastalık olduğuna göre nöbeti tanımlayarak başlayalım. Beynimizdeki milyarlarca hücre, sürekli olarak, bizim için harıl harıl çalışır. Konuşmamız, karar vermemiz, hareket etmemiz, yemek yiyebilmemiz hatta uyumamız bile, bu hücrelerin birbirleri ile sağlıklı bir iletişim kurması sayesinde gerçekleşir. Nöron adını verdiğimiz bu hücrelerin birbirleri ile konuşurken kullandıkları yöntemlerden biri de elektriksel iletişimdir' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Karlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü; 'Beynimizin iletişim için kullandığı elektriksel sistemde bir kısa devre olur. O zaman nöbet ortaya çıkar. Eğer bir kişi, 24 saat arayla iki veya daha fazla nöbet geçirirse, o zaman epilepsi tanısı alır. Migren, inme ve Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörolojik hastalığın epilepsidir. Nöbete sebep olan kısa devre beynin hangi bölgesinde ortaya çıkarsa, nöbetin özellikleri de o bölgenin görev alanındaki bulguları kapsar. Bazen fark edilmeyecek kadar hafif anlık etraftan kopma, boş bakma, ağzını şapırdatma, kol veya bacakta minik atmalar veya anlamsız konuşma ile davranışlar görülür. Ama bazen bu elektriksel arıza tüm beyine de yayılır. İşte o zaman kişide büyük nöbet görülür. Hasta ani bilinç kaybı ile yere düşer, kol ve bacaklarda kasılmalar, bazen de idrar kaçırma olur. Nöbet dakikalar içinde bitse bile hastanın kendine gelmesi için bir süre geçmesi gerekir'

 ​CERRAHİ TEDAVİLER ÖNERİLİR

Epilepsi hastalarının yüzde 60-ile 70'inin altında yatan başka bir sebebi olmadığını dile getiren Prof.Dr. Karlıkaya, 'İlaç tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınabilir. İki veya daha fazla ilaç uygun süre ve dozda kullanılmasına karşın nöbet kontrolü sağlanamayan olgular dirençli epilepsi olarak kabul edilir. Bu hastaların bir kısmında yapılacak ek tetkikler sonrasında cerrahi tedavi önerilebilir. Epilepsi hastası olmak tek başına Kovid-19 hastalığına yakalanma veya hastalığı ağır geçirme açısından risk faktörü değildir. Epilepsi bulaşıcı bir hastalık değildir. Her nöbet geçiren hasta epilepsi hastası değildir. Bazı iyi huylu çocukluk çağı epilepsilerinde veya refleks epilepsilerde ilaç tedavisi gerekmeyebilir' dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal