EPDK elektrik yönetmeliğini değiştirdi: Ekim ayında yeni dönem başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK), "Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde düzenlemeye gitti. Buna göre, şimdiye kadar elden teslim edilen lisanssız elektrik üretim başvuruları, Ekim ayından itibaren elektronik ortamdan alınacak. İşte detaylar...

29.07.2023-11:16 - (Son Güncelleme: 29.07.2023-17:15)

EPDK’nın Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde bazı düzenlemeler yapıldığına dair kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, şimdiye kadar elden teslim edilen lisanssız elektrik üretim başvuruları, Ekim ayından itibaren elektronik ortamdan alınacak.

Yeni dönem başlıyor

Mynet’in yer verdiği habere göre; EPDK'dan konuya ilişkin verilen bilgide, elektrik tüketim ihtiyaçlarını kendi elektrik üretim tesislerinden kurmak üzere ülke genelinde lisanssız elektrik üretim yatırımları hızla devam ettiği hatırlatılarak, "Lisanssız elektrik üretim tesisi yatırımı yapmak isteyen kişilerin hangi bölgede ve trafo merkezinde ne kadar kapasite olduğunu öngörebilmesi, başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için kritik önem taşımaktadır" denildi.

EPDK Elektrik Yönetmeliği

Düzenlemeye göre bu kapsamda, yatırımcıların yatırım planlaması yaparken hangi trafo merkezinde ve buna bağlı olarak hangi bölgede başvuru yapacaklarına sağlıklı bir şekilde karar verebilmesi adına; Ekim ayı itibarıyla TEİAŞ, dağıtım şirketleri ve OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından ülke genelinde trafo merkezi ve fider bazında verilen bağlantı görüşleri kendi sitelerinde ilan edilecek.

Ekim ayına kadar başvuru alınmayacak

Bugüne kadar “elden teslim” yöntemiyle yapılan lisanssız elektrik üretim başvuruları, Ekim ayından itibaren elektronik ortamda alınmaya başlanacak.

Düzenlemeye göre, şeffaflığın arttırılması, rekabet ortamının korunması kapsamında kapasitelerin tespiti ve ilanı ile elektronik başvuru altyapısının hazırlanması amacıyla 1 Ağustos 2023 – 30 Eylül 2023 tarihleri arasında ilgili şebeke işletmecilerince başvuru alınmayacak.

Ekim ayı itibarıyla lisanssız üretim başvuruları yeniden açılacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim başvuruları devam edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal