EPDK Akaryakıt Fiyatlarında Zam Yapan Firmalara İnceleme Başlattı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), döviz kurlarındaki düşüşe rağmen akaryakıt ücretlerinde zam yapan dağıtım şirketleri ile ilgili inceleme başlattı.

03.03.2021-10:32 - (Son Güncelleme: 03.03.2021-10:32) EPDK Akaryakıt Fiyatlarında Zam Yapan Firmalara İnceleme Başlattı

EPDK, bir takım akaryakıt dağıtım firmalarının eşel mobil sistem ile çalışılan bu süreçte pompa satış fiyatlarında benzin ile motorinde (döviz kurlarındaki düşüşe rağmen) uygun olmayan yükselişler olduğunu belirlendi.

Tüm büyük hacimli akaryakıt dağıtım firmalarından gereken bilgi ile belgeleri isteyen EPDK ilk etapta haksız kâr artışı elde edildiği belirlenirken firmalar ile ilgili inceleme başlattı. 

''KAR OYUNLARINA İZİN VERMEYİZ''

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şu açıklamada bulundu:

"Akaryakıt fiyatları serbest piyasada belirleniyor. Petrol fiyatları, dövizdeki hareketlilik, vergiler gibi etmenler söz konusu. Ancak fiyatların serbest piyasada belirlenmesi, bir denetim mekanizması olmadığı anlamına gelmiyor.

Eşel mobil sistemi fırsat bilerek tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine göz yummayacağız. EPDK olarak ‘kâr oyunlarına’ asla izin vermeyiz."

"YETKİLERİMİZİ KULLANMAKTA BİR AN OLSUN TEREDDÜT ETMEYİZ"

“Büyük hacimli bütün dağıtım şirketlerinden gerekli bilgileri istedik ve ilk tespitler doğrultusunda bazı dağıtım şirketleri hakkında hemen inceleme başlattık. Elbette burada incelememizin muhatabı olanlar tüketicilerimizi mağdur eden, sektörümüze zarar veren şirketler olacak. Hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzü korumak için kanunla belirlenmiş yetkilerimizi kullanmakta bir an olsun tereddüt etmeyiz. Kâr oyunlarına kalkışan, gizli zam yapan başka şirketler varsa en kısa zamanda onları da tespit edip gereken adımları atacağız.”

EPDK tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt sektöründe eşel mobil düzen kullanılıyor. Rafineri çıkış bedellerindeki farklılığa göre özel tüketim vergisinde (ÖTV) gerileme veya yükseliş gerçekleşiyor.

Rafineri fiyatlarında tespit edilen artışlar, benzinde 15.12.2020'den, motorinde de 27.11.2020'den bu güne ÖTV’den karşılanıyor. Böylelikle, pompa satış fiyatlarında alakalı tarihlerden bu yana herhangi bir yükseliş olmaması gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal