Engelli Öğretmen Hakları

Engelli öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı'nın her sene yaptığı merkezi atamalarla okullara yerleşirler. Ancak engelli öğretmen adayları daha önce ÖSYM'nin yapmış olduğu EKPSS'yi aşmaları gerekiyor.

24.03.2020-09:53 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-22:25) Engelli Öğretmen Hakları

Genellikle haziran aylarında atamaları yapılan engelli öğretmenlerin eğitim ortamında normal öğretmenler kadar etkili olabilmesi için bazı haklara sahip olması gerekir.

Engelli Öğretmenlere Sınav Kolaylıkları

Engelli öğretmenler için düzenlenen EKPSS engelli öğretmenlerin özür ve özelliklerine göre ayarlanır. Böylelikle fırsat eşitliği sağlanmış olur. Engelli öğretmenler için zaman kısıtlaması ve sınav formatı açısından farklı yollar izlenmektedir. Görme engelli öğretmenler için güçlük düzeyi daha düşük olmakla birlikte özelliklerine uygun bir sınav sistemi geliştirilir. Dışardan yardım almaya muhtaç olanlar için de yardımcı kişi uygulamaları yapılabilmektedir.

Engelli Öğretmenlerin Çalışma Ortamı

Engelli öğretmenler istenilen düzeyde hizmet verebilmek adına görevli olduğu okula ulaşım açısından avantajlı olması gerekir. Gidilen mesafenin kısalması, güzergah üzerindeki engellerin kaldırılması, ücretsiz ulaşım sağlanması gerekir. Engelli öğretmenler diğer öğretmenler gibi öğretmen evlerinde kalabilme imkanına sahiptir. Ayrıca daha ucuz yemek hizmeti de verilmektedir. Birçok uygulamada engelli öğretmenler için ulaşım ücretsizdir. Ya da Milli Eğitim Bakanlığı engelli öğretmenler için ikamet adreslerine uygun atamalar yapar. Bunun yanı sıra okul ortamında rahatça hareket edebileceği, ders içeriğini nitelikli biçimde aktarabileceği ortamlar oluşturulur.

Okul ortamında varsa engeller kaldırılır ve erişilebilirlik artırılır. Uygun ortamı sağlamayan idareciler için engelli öğretmenler için yargı yolu açıktır. Engelli öğretmenler için daha esnek çalışma saatleri verilir. Yoğun bir tempoyla çalışmaya elverişli olmayanlar için düzenlemeler yapılır. Yeni yürürlüğe giren yönetmeliklere göre engelli öğretmenler nöbet görevi alıyor. Ancak bu nöbet görevi genellikle kendi öğrencilerini gözlemlemek için yapılır. Engelli öğretmenler durumlarını sağlık raporu ile bildirmek zorundadır. Sağlık raporu ile durumu sabit olanlar için gerekli düzenlemeleri yapmak Milli Eğitim Bakanlığının sorumluluğu altındadır.

Engelli Öğretmenlerin Özlük Hakları

Engelli öğretmenler diğer öğretmenler ile aynı maaşı alırlar. Ancak izin ve tatil süreleri durumlarına göre değişiklik gösterir. Sağlık raporu olması durumunda dönem öncesi ve dönem sonrası seminerlerine katılmayabilirler. Engelli öğretmenler yer değiştirme ve tayin olma konusunda daha esnek kurallara sahiptir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal