Engelli Memur Hakları

Devlet memurları atamaları sırasında engelli vatandaşların topluma kazandırılması ve iş sahibi olması adına engelli kontenjanları açılır. Bu şekilde açılan kontenjanlara ise sadece belli derecede engeli olan kişiler yerleştirilir.

26.03.2020-22:14 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-22:14) Engelli Memur Hakları

Engelli memurlar da diğer memurlardan farklı olmaksızın 65 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndan faydalanır. Kanun ışığında çalışma şartları, emeklilik ve izin hakları gibi temel haklar ile başlayan ve emekliliğe kadar uzanan süreç yasaya uygun şekilde uygulanır. Engelli bireylerin de diğer memurlar gibi sahip oldukları haklara ek olarak engel durumlarını zorlayacak şekilde çalışmalarını sağlamak adına ekstra haklar da tanınmıştır.

Engelli Memurun Tayin Hakkı

Devlet memurlarının atamaları konusunda bağlı bulunan yönetmelik ışığında tüm işlemler yapılır. Engelli devlet memurları için de aynı olay söz konusudur. Farklı olarak devlete tayin istemek için haklı gerekçe sunmak istediklerinde engeli olmalarından kaynaklı durumları gösterebilirler. Tayin için kolaylık sağlanacağı yasal anlamda garanti altına alınmıştır.

Engelli Memurun Emeklilik Hakkı

Devlet memurları primlerini doldurduktan ve gereken yaş sınırına ulaştıktan sonra dilekçelerini sunarak emeklilik talep edebilirler. Engelli memurlar için de aynı hak sabittir. Farklı olarak erken emeklilik hakkı tanınmıştır. Engel durumlarından ötürü erken emeklilik haklarını kullanabilirler. Kaç gün prim üzerinden emeklilik hakkı kazanacakları ise engelli hallerinin oranına göre belirlenir. Bunun için SGK veya Emekli Sandığı'na başvurmak en net bilgiyi sağlayacaktır.

Engelli Memurun Farklı Hakları

Engelli memurların diğer memurlardan farklı olarak yararlandıkları bir başka konu ise çalışma saatleridir. Çalıştıkları kurum aracılığı ile ortak bir görüşte buluşarak çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve engelli memurun ona göre işe gelmesi yasal olarak haktır. İş ve performans ilişkisini aksatmadan yapılması gerekir. Memurun engelli memur kontenjanında yer alması da şarttır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal