Enflasyon o sektörü de vurdu! Telefon satışlar ilk defa düşüşe geçti

Telefon satışları aylık bazda 100 milyonun altına düştü. Yaşamak enflasyon, Rusya ve Ukrayna krizi, tedarik sorunları gibi birçok nedenden dolayı telefon satışlarında düşüş yaşandı. En son 2013 yılında 100 milyon barajının altında kalan telefon satışları 2022 yılında da bu barajı geçemedi.

13.07.2022-10:20 - (Son Güncelleme: 13.07.2022-11:28) Enflasyon o sektörü de vurdu! Telefon satışlar ilk defa düşüşe geçti

Akıllı telefon satışlarındaki düşüş küresel çapta etkisini gösteriyor. Pazar araştırma kuruluşu Counterpoint Research’ün son raporunda yer alan verilere göre Akıllı telefon satışlarında Mayıs ayından bir önceki aya göre yüzde 4 düşüş yaşanırken bir önceki yıla göre de yüzde 10 düşüşle 90 milyon adede geriledi.  Raporda “2020'deki ilk Covid-19 dalgasını takiben 'V' şeklinde bir toparlanmadan sonra bile akıllı telefon pazarı hala pandemi öncesi seviyelere ulaşmış değil” ifadeleri yer aldı. 2013 yılında  100 milyon barajını geçen akıllı telefon satışları 2022 yılında 100 milyonun üstünde yer aldı. Covid-19 salgını Çin krizinin etkileri ile akıllı telefon satışları da sert bir düşüş yaşadı. Ancak 2020 yılı bitmeden piyasa satışlarını 100 milyonun üzerine çıkardı. 

Kovid 19 telefon piyasasını da etkiledi

Yayınlanan raporda 2021 yılının az kısıtlamaları ve Covid-19 dalgalanmaları nedeniyle telefon satışlarında düşüş yaşadığı söylenirken, 2022 yılında ise tedarik sorunlarının  bu durumu dengelediği  söylendi. Yayınlanan raporda akıllı telefon satışlarının enflasyon,  Çin'in yavaşlaması, Ukrayna krizinin satışları düşürdüğü  yer almaktadır. 

Telefon Satışları Düştü

Yaşanan enflasyon baskıları nedeniyle gelişmiş ülkelerde akıllı telefonların isteğe bağlı olarak alındığını dile getiren Counterpoint’in Araştırma Direktörü Tarun Pathak, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: 

“Enflasyonist baskılar, akıllı telefonlar da dahil olmak üzere zorunlu olmayan satın alımları erteleyen insanlar ile dünya çapında kötümser tüketici duyarlılığına yol açıyor. Güçlenen ABD Doları, gelişmekte olan ekonomilere de zarar veriyor. Tüketiciler, maliyet baskılarını dengelemek için satın almadan önce mevsimlik promosyonları bekliyor” 

Dünyadaki krizler telefon satışlarını etkiledi

Çin ve Ukrayna krizi baz alındığında telefon satışlarındaki düşüş hakkında değerlendirme yapan  analist Varun Mishra, “Çin'in karantina uygulamaları ve uzun süreli ekonomik yavaşlama, küresel tedarik zincirini baltalamanın yanı sıra iç talebe zarar veriyor.” ifadelerini kullandı. 

Covid salgını sonrasında Çin'de yaşanan kapanmaların azaltılması Mayıs ayındaki telefon satışlarını da biraz toparladığını söyleyen Mishra, “Bir önceki mayıs ayının yüzde 17 altında kaldı. Bu duruma, Doğu Avrupa'daki talebi olumsuz etkileyen Rusya-Ukrayna krizinin yarattığı belirsizlik de ekleniyor.” ifadelerini dile getirdi.

Telefon Satışları Neden Düştü

Telefon satışlarının toparlanması bekleniyor 

Counterpoint’in yaptığı tahminlere göre akıllı telefon satışlarındaki olumsuzluğu yaz boyu devam edeceği  ifade edilmektedir. Ancak Çin’deki normalleşmeler ve teknoloji tedarik zincirlerinde ki arz talep dengesinin sağlanması yılın ikinci yarısında satışlarında normale döndüreceği düşünülmektedir. İlerleyen süreçte bir iyileşme yaşanması bekleniyor.

Çin ve Hindistan'da okula dönüş ve Noel yeni yıl gibi çeşitli etkinliklerin yer alması telefon satışlarının da artmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte yılın ikinci yarısında satışa çıkarılacak olan iPhone 14'ünde satışları arttırması bekleniyor. 

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal