Enerjide 'Teravat çağı' başlıyor! Dünya yeni döneme girdi

20212 yılında güneş enerjisi kurulu gücünde 100 gigavatın aşılması kritik eşik olarak değerlendirilmişti. Bahsi geçen kurulu enerji gücüne yönelik SolarPower Europe tarafından hazırlanmış olan raporda, 2021 yılında 940 gigavat şeklinde olarak kayıtlara geçerken, bu yılın mayıs ayından itibaren 'Teravat' seviyesine yükselmiş olduğu belirtildi. İşte haberin detayları...

11.05.2022-11:44 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-15:41)

Küresel güneş enerjisi kurulu gücü, geçen yıl içerisinde ilave edilen 168 gigavatlık rekor kurulumla 2021 yılı sonunda 940 gigavat olarak kayıtlara geçerken, mayıs ayından itibaren ''teravat'' seviyesine yükselmiştir. SolarPower Europe tarafından hazırlanmış olan Intersolar Avrupa Güneş Enerjisi Konferans ve Fuarı'nda açıklanan ''Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü'' raporuna yönelik, mayıs ayından itibaren ''teravat'' seviyesine yükselen küresel güneş enerjisi kurulu gücüne bu yıl sonu içerisinde 200 gigavat kapasite eklenecektir. 

Güneş enerjisi piyasasında kritik olarak değerlendirildi 

Kovıd-19 salgını nedeniyle tedarik zincirinde bulunan aksamalara rağmen, son 3 yılda güneş enerjisi alanında yatırımlar hız kesmeden sürüyor. Küresel güneş enerjisi piyasasında kritik eşiğin aşılmasıyla yeni bir döneme girilirken, 2025 yılına kadar bahsi geçen kapasitenin 2,3 teravata ulaşması beklenmektedir. 2012 yılında güneş enerjisi kurulu gücünde 100 gigavatın aşılması kritik eşik olarak değerlendirilmekteydi. 

Güneşte ''teravat çağı'' başlıyor 

SolarPower Europe Başkanı Aristotelis Chantavas, rapora yönelik değerlendirmesinde, güneşte ''teravat çağı''na girilmiş olduğunu belirterek, 2 teravatlık kapasite eşiğine 3 yıl içerisinde ulaşılabileceğini dile getirdi. Güneş enerjisinin küresel anlamda olacak şekilde en hızlı büyüyen ve gelişen kaynak olduğunu ifade eden Chanvatas, şunları aktardı: ''2021'de 302 gigavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi kurulumu gerçekleşti. Bunun 168 gigavatını güneş enerjisi oluşturuyor. Tüm dünya güneş enerjisinin iklim değişikliği ile mücadele başarılı olduğunu ve ülkelerin enerjide bağımsız olmasını sağlaması açısından önemli olduğunu gördü. Güneş enerjisi sıra dışı enerji fiyatlarının yaşandığı günümüzde bize biraz rahatlama sağlayacak.'' dedi. SolarPower Europe Üst Yöneticisi (CEO) Walburga Hemetsberger de Avrupa güneş piyasasında bu yılki 39 gigavatlık ilave kapasitesinin 4,57 milyar metreküp Rus doğal gazını ikame edeceğinin bilgisini paylaştı.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal