Enerjide Bağımsızlığın Önemi Dikkat Çekti! İran'dan Türkiye'ye Gaz Akışı Kısmen Başladı

İran’dan Türkiye’ye gelen gaz akışı kesintisini köşesine taşıyan Dilek Güngör, ‘Öğrendiğime göre, İran'dan gaz akışı kısmen başladı. Önümüzdeki günlerde miktar daha da artacaktır’ ifadelerini kullandı.

26.01.2022-10:59 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-10:59) Enerjide Bağımsızlığın Önemi Dikkat Çekti! İran'dan Türkiye'ye Gaz Akışı Kısmen Başladı

İran’ın Türkiye’ye verdiği doğal gazı 10 gün süreyle durdurması sonrası Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) bölgeye heyet göndermişti.  Bu kesintinin sebeplerini köşesinde yer veren Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, ‘Bunlar yapılmasaydı, bugün yaşanan kesintiler sadece sanayiyle sınırlı kalmazdı’ dediği yazısında ‘Öğrendiğime göre, İran'dan gaz akışı kısmen başladı. Önümüzdeki günlerde miktar daha da artacaktır’ ifadelerine yer verdi. 

BAKANLIK YAPILAN ALGIYA 10 MADDEDE CEVAP VERDİ

İran’ın doğal gazı 10 gün süreliğine kesintiye uğratması muhalefetin doğruluk payı olmadığı şekilde konuşmasına neden oldu. Algı yaratmaya çalışan muhalefete Enerji Bakanlığı 10 maddede cevap vererek, ‘Tesislerimizde azami miktarda gaz depolanmıştır. İran dahil hiçbir ülkeye borcumuz yok’ ifadelerini kullandı. 


SANAYİ İLE SINIRLI KALMAZDI

Doğal gaz akışının kesinti sebeplerini köşesinde değerlendirerek ülkemizin kış aylarında aldığı önlemlere de değinen Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, ‘Bunlar yapılmasaydı, bugün yaşanan kesintiler sadece sanayiyle sınırlı kalmazdı’ ifadelerine yer verdi. 

Köşe yazısında İran’ın gaz akışını 10 gün süreyle kestiğini ifade eden Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bu durumun uzun sürmeyeceğini belirterek şunları kaydetti; ‘Tabii, kışın sert geçtiği hatta günlük tüketimin 300 milyon m3'e ulaştığı şu günlerde bu haber pek de iyi olmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı krizi yönetmek için sanayide elektrik ve gaz kısıntısına gitti. Sanayiciler haliyle isyanda... Fakat belli ki, bu iş uzun sürmeyecek. Neden böyle diyorum? Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefon diplomasisi işe yaramış görünüyor. Bu görüşmeden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar başkanlığındaki bir heyet Tahran'da görüşmelerde bulundu. İran'da Enerji Bakanlığı ve milli gaz şirketi (NIGC) ile bir araya gelindi.’

GAZ AKIŞI RESMEN BAŞLADI

İran’ın Türkiye’ye verdiği doğal gazı 10 gün süreyle durdurması sonrası BOTAŞ bölgeye heyet göndermişti. Gaz akışının kısmen başladığını belirten Güngör, ‘Öğrendiğime göre, İran'dan gaz akışı kısmen başladı. Önümüzdeki günlerde miktar daha da artacaktır. Bu arada şunun da altını çizmekte fayda var: İran gaz hattında akışı engelleyecek herhangi bir sorun yok. Yani İran Milli Gaz Şirketi'nin 'teknik arıza' açıklaması bahane gibi görünüyor! Peki o zaman niye gaz kesildi? Bunun İran'ın kendi tüketiminin artmasından mı yoksa Türkiye'nin EastMed projesiyle ilgili çıkışından mı kaynaklandığını yakında anlarız. Bir kesim enerjide yaşanan sıkıntının plansızlıktan kaynaklandığını söylüyor. Zira, kış başlamadan Enerji Bakanlığı kaynakları artırmak için görüşmelere başladı. Örneğin Rusya'da Batı Hattı'ndan alınan gaz miktarı artırıldı. Günlük akış 90 milyon metreküpe çıktı. LNG ile ilgili de birtakım anlaşmalar sağlandı. Bunlar yapılmasaydı, bugün yaşanan kesintiler sadece sanayiyle sınırlı kalmazdı’ dedi. 


ULUSAL GÜVENLİĞİNİZ DAHİ TEHLİKEYE GİRER

Son günlerde gündemde olan konuda enerji bağımsızlığının bir kez daha önemini gösterdiğini belirten Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, köşesinde şu ifadelere yer verdi; ‘Türkiye dış politikada bağımsızlığın, savunma sanayisinde ve enerji alanındaki bağımlılıktan kurtulmaktan geçtiği düşüncesiyle hareket ederek, ciddi yatırımlara imza attı. Savunma sanayinde hava, deniz, kara güçlerinin yerlileştirilmesi için geliştirilen silahlar, ülkemize karşı baskı unsuru olarak kullanılan terörün ortadan kalkmasını sağladı. 2017'de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak döneminde ortaya konulan, denizlerde arama faaliyetleri için alınan sondaj ve arama gemileri, LNG yatırımları, nükleer enerji santralleri, yenilenebilir kapasitesinin artırılması, kaynak çeşitlendirilmesi, yeni boru hatları, depolama tesisleri başlıklarıyla oluşturulan 'Milli Enerji ve Maden Politikası' da meyvelerini vermeye başladı.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal