Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarih verdi! Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi geliyor

Türkiye'nin dördüncü gemisi yolda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarih verdi. İşte haberin detayları...

16.05.2022-11:16 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-12:27)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin petrol de doğal gaz arama çalışmalarında büyük mesafe kat etmesine neden olan yeni sondaj gemisinin müjdeli haberini verdi. Bakan Fatih Dönmez, ''Dördüncü sondaj gemimiz inşallah 19 Mayıs günü Türkiye’de olacak. Sondaj hazırlıkları için Mersin Taşucu’nda yaklaşık 2 ay kalacak. Daha sonra gerekli çalışmaların ardından inşallah en kısa sürede ilk sondajına başlayacak. Daha önce Karadeniz gazının ilk alevini yaktığımız Türkali-2 kuyusunda günlük 2,1 milyon metreküp, Türkali-1 kuyusunda ise günlük 1,7 milyon metreküp gaz üretimini test etmiştik, testlerimiz sonucu kuyu başına günlük ortalama 3 milyon metreküp üretime çıkacağımızı öngörüyoruz. Enerji teknolojilerinde başkalarının ürettiğini alan ya da kullanan değil; kendi üreten, geliştiren ve ihraç eden bir Türkiye’ye ihtiyacımız var, 2019’dan bu yana toplam 113 yerlileştirme projesiyle 123 milyon liralık tasarruf elde ettik. Sadece denizlerde değil, karalarda da hummalı bir çalışma içerisindeyiz. 2021 yılında 112 kuyunun sondajını tamamladık. 2022 hedefimiz 150 kuyunun sondajını tamamlamak. Kara alanlarımızda yaptığımız çalışmalarda son 3 yılda toplam 138 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv ekledik.'' diye söyledi. 

Yeni sondaj gemisi 12 bin 200 metreye kadar iniş yapabilecek 

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi 238 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve 68 bin groston ağırlığına sahiptir. Maksimum 12 bin metre derinliğine kadar inebilecek olan gemi, 3 bin 600 metre derinliğe kadar işlem yapabilecektir. 

Üstün teknolojilere sahip

Yaklaşık kule yüksekliği 104 metredir. 200 kişilik mürettebat kapasitesiyle sondaj çalışmalarını yürütecek olan personelleri taşıyacak gemi dünyada diğerlerinden farkı ise yedinci nesil olarak adlandırılan en modern, en son teknolojiyle donatılmıştır. Gemide aktif konumlandırma sistemi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çift kulesi ve 2 adet güvenli 7 ram BOP sistemi de geminin dikkat çeken özellikleri arasındadır. MDP sistemi ile donatılmış olan geminin her iki kulesinde de dalga sönümleme amaçlı sistem mevcuttur.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal