En tatlı zehir: Şeker! Ciltte kırışıklıklara yol açıyor!

Çok kişi tarafından dayanılmayacak kadar sevilen ve tercih edilen şekerin, bir zararı daha ortaya çıktı! Haberimizde Diyetisyen Cemre Balkan’ın görüşlerine yer verdik. Şeker tüketimini ve zararlarına dair önemli bilgilere ulaştık. Detaylarına haberimizde yer verdik.

04.01.2024-12:36 - (Son Güncelleme: 04.01.2024-18:23) En tatlı zehir: Şeker! Ciltte kırışıklıklara yol açıyor!

Aşırı şeker tüketmenin, bazı proteinlere zarar vererek; ciltte kırışıklık, sarkma, yüzeylerde bozulma ve aknelere yol açtığını belirten Diyetisyen Cemre Balkan, şekerden alınabilecek enerji ihtiyaç ölçüsünün en fazla yüzde 10 olması gerektiğini ancak mümkün mertebe yüzde 5’in altında olması gerektiğini vurguluyor.

Şekerden organınızın işlevini kaybettirebilir

Balkan,“Günlük olarak ortalama meyve tüketimi, doğal şeker alımımız için yeterlidir. Fazla tüketilen işlenmiş şeker kan dolaşımıyla vücuda dağılır ve bel, göbek, kalça, göğüs ve bacak gibi bölgelerde yağ olarak birikir. Bu yağlar böbrek kalp gibi organlara dağılır ve organlar işlevlerini yerine getiremez’’dedi.

Şekerin yeni zarara cildi kırıştırıyor!

şeker cildi kırıştırıyor

Şeker tüketiminde artış yaşanırsa, diyabet ve kalp hastalığını tetiklemiş olabileceğini ifade eden Balkan, ‘‘Şeker molekülleri vücutta fazla miktarda bulunduğunda proteinlere bağlanarak proteinin yapısını değiştirler. Cildin en önemli yapıları kollejen ve elastin proteinleri zarar görür. Bu proteinlerin zarar görmesi de ciltte kırışıklık, sarkma ve yüzeylerde bozulmaya sebep olur, insülinin ani yükselmesi akne problemleri de oluşturabilir” diye konuştu.

Başka hastalıkların yolu şekerden geçiyor

 Şeker tüketmede kontrollü ilerlemezsek, başka hastalıklarında önünü açılabileceğini aktaran Balkan,  “Eklenti şeker içeren içeceklerin tüketim ile tip2 diyabet riskinin artışı arasında güçlü bağlar bulunmaktadır. Obezitenin temel nedeni aşırı şeker tüketimidir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki fazla miktarda şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Fazla fruktoz tüketimi leptin direncini de artırır. Bu da iştahın bastırılmasında güçlük çekip sürekli açlık yaşamaya neden olabilir’’ ifadelerine yer verdi.

şeker cildi kırıştırıyor

Bağımlılık yapıyor!

Haz noktaları arasında da bir etkisi olduğu bilinen şekerin, ‘mutluluk hormonu’ olarak adlandırılan seratonin hormonunun salgılanmasını sağladığı için bağımlılık özelliği de oluşturabilir. Çokça tüketildikten sonra şekerli atıştırmalıkları kullanmadığınız zamanda ortaya mutsuzluk duygusu ortaya çıkabilir. Ölçü kaçtığı zaman kilo alımına sebep olmaktadır, bu da mutsuzluk için başka bir sebep olabilir. Şeker hastalığının en bilinen belirtilerinden bulantı, aşırı şeker tüketiminin sürekli devam ettirilmesi durumunda ortaya çıkar’’ şeklinde konuştu.

Hafızayada zarar!

Balkan, hafızayı da olumsuz etkilediğini belirterek sözlerine şu şekilde sonlandırdı; “Kan şekerinin uzun süre yüksek seyretmesi sonucun da kişilerde beyin küçülmesi normal kişilere göre daha fazla oluyor. Beyinde hafızayı oluşturan kısımlarda oluşan küçülmenin de hafıza sorunlarını ortaya çıkartabileceği belirtiliyor. Fazla şeker tüketimi ayrıca dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü de yapabiliyor.”

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal