En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 2023 Temmuz ayında memur maaş zammı yüzde kaç olacak?

Emekli ve memur zammı ile ilgili gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. Temmuz ayına girilmesiyle beraber maaş zammı konusundaki son dakika gelişmeleri takip ediliyor. Peki En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 2023 Temmuz ayında memur maaş zammı yüzde kaç olacak? Soruların yanıtı haberimizde...

02.07.2023-12:14 - (Son Güncelleme: 02.07.2023-12:14)

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamları ile birlikte memur ve emeklilere yapılacak olan maaş zammı kesinlik kazanacak. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk 5 aylık tüketici enflasyonu da milyonlarca emekli ile memurların enflasyon farkı ile 6 aylık zam oranını büyük ölçüde ortaya çıkardı.

Haziranda TÜFE’nin yüzde 1 veya yüzde 2 gerçekleşmesi ve ilave refah payı verilmemesi halinde memur ve memur emeklilerine yüzde 14.25-15.38, diğer emeklilere de yüzde 16.41-17.56 oranlarında zam yapılacak.

Emekli ve Memur Zammı

Emekli maaşı ne kadar olacak?

5 aylık verilere göre SSK ve Bağkur emeklilerinin zammı şimdiden yüzde 15,26 oldu.

Konuyla ilgili Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Benim bu yönde beklentim yüzde 25 ile yüzde 30 arasında. Benim kendi beklentim memurlara yüzde 25’ler civarında zam geleceği. Emeklilere sadece enflasyon kadar zam geliyor. Onların şu anki hakkı yüzde 15, yaklaşık yüzde 2-2.5 fark daha geldiğinde yüzde 17’ler hakkı olacak. Üzerine sosyal refah payı. Beklentim yüzde 25-30 arasında olacağı yönünde."

Kısa sürede Meclis’e getireceğiz

Konuyla ilgili Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Torba yasada inşallah sunacağız. Meclis’e kısa sürede getirilmesini sağlayacağız. Süreye bağlı kalmamız lazım. Tatile girmeden çıkarmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Memura yapılacak zam doğrudan memur emeklilerine de yansıtılacak. En düşük emekli aylığının 7500 TL’ye yükseltilmesinin ardından yüksek prim ödeyen emeklilerin mağduriyetini önlemeye yönelik bir dizi düzenleme bu teklifte yer alacak. Düzenlemenin temmuz ayının ilk haftası Meclis’e sunulması bekleniyor.

Teklif komisyonda görüşüldükten sonra genel kurulda ele alınacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal