Emziren Anne Bebeği İshal Olmasın Diye Nasıl Beslenmeli?

Annelerin yedikleri ve içtikleri, bebeklerin sağlığı üzerinde çok büyük bir etkiye sahip. Peki, emziren anne ne yerse bebek ishal olur? Bebek ishal olunca emziren anne ne yemeli?

17.03.2021-12:10 - (Son Güncelleme: 17.03.2021-12:10) Emziren Anne Bebeği İshal Olmasın Diye Nasıl Beslenmeli?

Bağırsak hareketlerindeki düzensizliğin sonucu olarak meydana gelen ishalin sebebi genelde vücuda dışarıdan alınan bir enfeksiyondur. Kadın erkek her yaştan insanın başına gelebilen ishalin bebeklerde ortaya gelmesinin tek sebebi enfeksiyon olmayabilir. Annenin beslenme alışkanlıkları bebeğin sağlığı üzerinde her şey gibi ishal olup olmamasında da etkili olabilir. 

ANNE SÜTÜ İLE BESLENEN BEBEK NEDEN İSHAL OLUR? 

Bebeklerde beslenme ve bebeğin gelişimi açısından en önemli şeyin anne sütü olduğu bir gerçek. Bebeklerde ishalden bahsedildiği zaman ishalden korunma yöntemi olarak hep anne sütüyle beslenmenin altı çizilir ancak kimi zaman anne sütüyle beslenen bebeklerde de ishal gözlemlenir ve bunun sebebi merak edilir. 

Bebeklerde ishalden korunma yöntemi olarak sunulan anne sütünün bebekte ishale yol açmasının sebebi annenin beslenme alışkanlıklarıdır. Annenin yediği ve içtiği her şey sütü yoluyla bebeğe geçeceği için annelerin beslenme alışkanlığı zaman zaman bebeklerin ishal olmasına sebep olabilir. 

EMZİREN ANNE NE YERSE BEBEK İSHAL OLUR? 

Özellikle ilk kez anne olmuş kadınların en çok dikkat etmesi gereken şey beslenme düzenidir. Annenin beslenme düzeni bebekte gaz sancısına, ishale, kabızlığa, kusmaya hatta egzama bile meydana getirebilir. 

Bebeklerde ishale neden olan yiyecekler kişiye göre değişebilir. Anneler yediklerinin bebeği üzerindeki etkisini gözlemlemeli ve kendi bebeğine iyi gelmeyen besini kendisi belirlemelidir fakat yine de hemen hemen her bebekte etkisi gözlemlenmiş bazı besinlerden söz edilebilir. 

Süt ve süt ürünleri: Bebeklerde en sık görülen ajerjinin süt proteini alerjisi olduğu bilinir. Anneler süt ve süt ürünleri tükettiği zamanlarda bebeklerinde ishal, gaz, kabızlık gibi problemler gözlemlerse kesinlikle süt ve süt ürünleri kullanmaya ara vermelidir. 

Kafeinli yiyecekler ve içecekler: Kahve, çay (yeşil çay, beyaz çay, siyah çay fark etmez), kola, çikolata ve kakao. Bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa yol açar. 

Baharatlı ve acılı yiyecekler, soğan, sarımsak: Bol baharatlı, soğanlı, sarımsaklı ve acılı yiyecekler anne sütünün tadını değiştirir. 

Narenciye: Limon, portakal, mandalina, ananas gibi asit oranı yüksek ve yoğun C vitamini içeren meyveler sindirim problemlerine ve gaz sıkışmasına, şişkinliğe yol açabilir. 

Alkol: Annenin aldığı alkol bebeği etkiler. Bebeğin nörolojik gelişimine zarar verir. 

Yer fıstığı: Özellikle alerjik bir besin olmasıyla bilinir. Dikkatli tüketilmelidir. 

Pestisitler: Tarım kalıntıları olarak bilinir. Yediğimiz sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalı hatta gerekirse kabukları soyulmalıdır. 

Doymuş yağlar ve trans yağlar: Omega 3 üretimini azalttığı için tavsiye edilmez. 

Bazı sebzeler: Gaz yaptığı bilinen Brokoli, Karnabahar, Lahana ve Salatalık gibi sebzeler tüketilirken dikkat edilmeli. 

EMZİREN ANNE BEBEK İSHAL OLUNCA NE YEMELİ? 

Bebeği ishal olan anneler beslenme alışkanlıklarını değiştirere bebeklerinin ishalini iyileştirebilir. Annenin yediği her şeyin sütü aracılığıyla bebeğe geçtiğini söylemiştik. Annelerin haşlanmış patates, muz, pirinç lapası, probiyotik besinler, elma, ayva, fındık ve lifli gıdalarla beslenmesi bebeğin ishaline iyi gelir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal