Emlak Vergisi Nedir, 2. Taksit Ne Zamana Kadar Ödenir?

Emlak Vergisi 2. taksitlerinin ödenmesine az kaldı. Peki, Emlak Vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi sorgulama nasıl olur?

20.10.2021-11:31 - (Son Güncelleme: 26.11.2021-18:20) Emlak Vergisi Nedir, 2. Taksit Ne Zamana Kadar Ödenir?

Konut sahibi vatandaşlar, emlak vergisinin ne zaman geleceğini ve nasıl ödeneceğini merak ediyor. Bu yıl bir kez ödenen emlak vergisinin 2. Taksitinin ne zaman ödeneceği ve emlak vergisi sorgulama hakkında duyurular bekleniyor. Peki, emlak vergisi nedir? Emlak vergisi yapılandırma nasıl olur?

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak vergisi, vatandaşın sahip olduğu taşımazlar için yıllık olarak ödemesi gereken paradır. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre vatandaşlar her yıl taşınmazları için vergi ödemesi zorunludur.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak Vergisi’nin ilk taksiti Mart 2021’de başlayıp 31 Mayıs’ta bitmişti. Emlak Vergisi ödemesinin yeni taksiti 1 Kasım’da başlıyor. 2. Taksit ödemeleri 30 Kasım’da sona eriyor. Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak isteyen vatandaşlar e devlet üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirler. İşlem, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi hizmeti aracılığıyla yapılıyor.

Herhangi bir taşınmaza sahip vatandaşların ödemek zorunda olduğu Emlak Vergisi, peşin ve taksit şeklinde ödenebiliyor. Her yıl ödenen emlak vergisi, bir taksit ya da iki taksit şeklinde ödeniyor. Evi, iş yeri, arsası ya da tarlası olan kişiler vergilerini 30 Kasım’a kadar ödemek zorunda. Ödeme yapmayan vatandaşlara yaptırım uygulanma durumu söz konusu. Ödenmeyen borçlar için aylık gecikme faizi işlenmekte ve belediyelerin haciz işlerine başlama hakkı da bulunmaktadır.


EMLAK VERGİSİ ÖDEME VE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Vatandaşlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesi üzerinden EFT ya da havale yoluyla vergilerini ödeyebiliyor. Vergisini 2 taksite bölenler son taksitlerini üstte yazan tarihler arasında ödemek zorunda. 

Ödeme ile ilgili taşınmazların bulunduğu belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulmalıdır. Beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanının hazır bulundurulması gerekmektedir. Meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası zorunludur. Ödemeler taşınmazın olduğu belediyelere yapılmalıdır. Belediyelerin banka hesaplarına EFT ya da havale yoluyla yapılabilir.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisini ödemenin üç yolu vardır. 

- Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden emlak vergisi ödeme işlemleri yapılabilir.

- Gayrimenkulün bulunduğu belediyelerin banka hesaplarına EFT ya da havale

- E-devlet sitesi üzerinden Emlak Vergisi ödenebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal