Sit Alanı Nedir?

1. derece sit alanı nedir? 2. derece sit alanı nedir? 3.derece sit alanı nedir? Doğal sit alanı nedir? Kentsel sit alanı nedir? Sit alanına ev yapılabilir mi? Arsanın sit alanı içerisinde olup olmadığı nasıl öğrenilir?

01.05.2018-16:37 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-15:20) Sit Alanı Nedir?

Birinci derece sit alanı olan bir arsa sahibi iseniz onun üzerinde yasal olarak şahsi herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün olmayacaktır. Taşınmaz varlıklarınızdan biri olan arsanızı değerlendirilmesini istemek en doğal hakkınız fakat taşınmaz malınız 1. derece sit alanı olunca yapabilecekleriniz oldukça kısıtlı oluyor. Yine de 1. Derece sit alanınız takas edebilirsiniz.

SİT ALANI NEDİR?

Sit alanı, sit olarak korunmasında kamu yararı bulunan alanların (arsa) genel adına denir. Sit alanları kendi içinde dört gruba ve üç seviyeye göre ayrılır.

DOĞAL SİT ALANLARI

Ender bulunan doğal oluşumları ya da tarih öncesi veya tarihi dönemlere ait kalıntılara sahip olan alanlardır.

ARKEOLOJİK SİT ALANLARI

Arkeolojik sit alanları tarih öncesi çağlardan şu anki günümüze kadar ulaşan önemli kültürel varlıkları içeren sit alanlarıdır.

KENTSEL SİT ALANLARI

Kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları daha yeni eserlere sahip olsa da tarihi, mimari, kültürel özellikleri açısından değerli ve bu sebeple koruma altına alınan alanlardır.

SİT ALANLARININ SEVİYELERİ NASIL SINIFLANDIRILIR?

Sit alanlarının sınıflandırılması üç şekilde olmaktadır. Sınıflandırma ise şu şekildedir;

1.DERECE SİT ALANI

Bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken dokunulması mümkün olmayan. 

2.DERECE SİT ALANI

Koruma altında ama koruma ve kullanma koşulları ile ilgili kurullarca belirlenen bölge fakat yine olduğu gibi korunmak zorunda olan sit alanıdır.

3. DERECE SİT ALANI

Koruma ve kullanma koşulları ilgili kurullarca belirlenen alandır fakat bu seviyede yeni düzenlemeler yapmak mümkündür.


TÜRKİYE'DEKİ SİT ALANLARI

Her hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sit alanı olarak ilan edilen yerler halka duyurulur. En son 5 Ocak 2022 tarihinde Van'ın Çelelibağ Flamingo Alanı Doğal Sit Alanı olarak belirlendi. 

SİT ALANI NASIL ÖĞRENİLİR?

Herhangi bir yapının bir sit alanı içerisinde yer alıp yer almadığını öğrenmek için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvurulması gerekmektedir. Bunun için yapının pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adresi de önemlidir.

SİT ALANINA EV YAPILABİLİR Mİ?

Sit alanına ev yapmak için alanın 3. dereceden doğal sit alanı olması gerekmektedir. Daha düşük sit derecesine sahipse bu mümkün değildir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal