Gabari Ne Demek

Arsada gabari ne demek? Gabari hesaplama? Mimaride emsal ne demek? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

29.01.2019-16:41 - (Son Güncelleme: 29.01.2019-16:35) Gabari Ne Demek

Gabari Kelimesinin Anlamı?

Gabari Fransızca bir sözcük olup inşaat sektöründe yapılacak olan binanın en yüksek sınırıdır. İmar Durumu belgesinde Yükseklik(H) olarak yazılır. Gabari aynı zamanda köprülerdeki azami yüksekliği belirtmek içinde kullanılır.

Emlak Sektöründe Gabari

Emlak terimi olarak Gabari, yapılacak olan inşaatın belediye imar durumu kapsamında, belediyeler tarafından, planda söylendiği gibi binanın azami yüksekliğidir.

Gabariye(Yüksekliğe) Uyma şartları

Gabari sınırı örnek olarak Gabari 9.5 olarak tespit edilmiş bir binada TAKS ve KAKS tanımlarına uyularak binanın yüksekliğinin 9.5 metreyi aşmaması lazım. Bazı çatı çıkmaları v.b. gibi hallerde mevzuatlara göre 1 metre daha ekleme yapılabilir.

Örneğin; 1000m² olan bir arsada TAKS= %30 KAKS = %90 ve Gabari(Yükseklik)= 9.5 metre olduğunu düşünürsek. Bu yapılaşma koşullarına göre; Arsa üstüne yapılacak yapı tabanda 300m² toplamda 900m² bir inşaat alanı yapılacağını söylemiş ve bu inşaat alanının yüksekliği yani gabarisinin 9.5 metreyi geçmemesi gerektiğini söylemiştir.

Tabi bu yalnızca 9.5 yükseklik ile sınırlı değildir. Bölgenin yapılaşma koşullarına göre yükseklik 6.5 metre olarak küçüleceği gibi yapılaşmanın ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde 10 metre, 15 metre, 20 metre, 30 metre gibi yüksekliklere de varabilir.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal