Emine Işınsu Kimdir?

Türk edebiyatının başarılı kalemlerinden Emine Işınsu Öksüz, hayatını kaybetti. Ölüm haberini eşi Prof. Dr. İskender Öksüz duyurdu. Peki, Emine Işınsu kimdir?

06.05.2021-09:59 - (Son Güncelleme: 06.05.2021-10:08) Emine Işınsu Kimdir?

Emine Işınsu Öksüz, hayatını kaybetti. Prof. Dr. İskender Öksüz, 83 yaşındaki usta kalemin vefatına ilişkin Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada, "Az önce eşim Emine Işınsu'yu kaybettim." ifadelerinde bulundu.

EMİNE IŞINSU KİMDİR?

Türk roman ve oyun yazarı, şair ve dergi editörü olan Emine Işınsu Öksüz, 17 Mayıs 1938 tarihinde Kars şehrinde dünyaya geldi. Cumhuriyet döneminin önde gelen şair ve yazarı Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna'nın kızı olarak dünyaya gelen başarılı yazar, annesinden kaynaklı sürekli edebiyat sohbetlerinin olduğu ve şiir okunan bir çevre içerisinde, babasının görevlerinden dolayı da Sarıkamış, Şanlıurfa ve Karaman gibi yurdun çeşitli bölgelerinde yaşayarak büyümüştür.

EMİNE IŞINSU NEREDE DOĞDU?

Başarılı sanatçı Işınsu, 17 Mayıs 1938 tarihinde babasının Tümen Komutanı olarak görevde bulunduğu Kars’ta dünyaya geldi. Cumhuriyet döneminin tanınmış şair ve yazarı Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna’nın kızı, İsmet Kür'ün yeğeni; Pınar Kür'ün de kuzenidir. Babasının mesleğinden ötürü yurdun çeşitli yerlerinde yaşamıştır.

EMİNE IŞINSU NE MEZUNU?

Babası Aziz Vecihi Zorlutuna’nın mesleğinden kaynaklı sık sık yer değiştirmelerinden yetişip okuduğu okullar farklılıklar gösterir. İlkokul eğitimini Urfa, Sarıkamış ve Ankara’da yaptı. Liseden mezun olduğu okul ise TED Ankara Koleji’dir. Bir yarıyıl dönemi içerisinde AFS bursiyeri olarak ABD’de kaldı. 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, aynı fakültenin Felsefe bölümlerinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nde bir süreliğine bulundu. İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda okurken bir yarıyıl AFS bursuyla ABD’ye gitti.

EMİNE IŞINSU HANGİ ANLAYIŞ?

Milliyetçi-ülkücü bir görüşle ele aldığı romanlarıyla tanınan yazar Işınsu, mekân tasvirlerinden çok insan psikolojisi işler. Birinci tekil şahıs anlatımı ile yazılan ilk romanı olan Küçük Dünya’da her şey romanın kahramanın ruh halinden süzülerek anlatılır. Sonraki romanlarında birinci tekil şahıs terk edilmiş olsa da yine olayları ve mekânları kahramanların duygu süzgecinden geçtikten sonra ve onların algılamaları ile okuruz. Bu psikolojik ağırlık zaman zaman şuur akımını hatırlatır.

Roman konuları içerisinde kadının tutsaklığı, Türklerin tutsaklığı (Bulgaristan, Kerkük, Batı Trakya), Türkiye’nin sancıları olarak anlatılabilir. Son dönem eserlerinde ise Türk tasavvufunun zirveleri Yunus Emre, Niyazi Mısri, Hacı Bayram Veli ve Hacı Bektaş Veli’nin hayatları aktarılmıştır.

EMİNE IŞINSU ALDIĞI ÖDÜLLER NELERDİR?

Küçük Dünya ile T.C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı

Ak Topraklar ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü

Bir Yürek Satıldı oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği

Sancı ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü

Canbaz ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü

Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı

Karaman Türk Dili Ödülleri, "Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü"

İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), "Şeref Ödülü"

Türkiye Yazarlar Birliği- İstanbul Şubesi, "Ömür Boyu Roman Ödülü"

EMİNE IŞINSU ESERLERİ NELERDİR?

Küçük Dünya (1966)

Azap Toprakları (1970)

Ak Topraklar (1971)

Tutsak (1973)

Sancı (1974)

Çiçekler Büyür (1978)

Canbaz (1982)

Kaf Dağı’nın Ardında (1988)

Alpaslan (1990)

Atlı Karınca (1990)

Un coeur aux encheres (1991)

Cumhuriyet Türküsü (1993)

Nisan Yağmuru (1997)

Havva (1999)

Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri (2002)

Bukağı (2004)

Hacı Bayram (2005)

Hacı Bektaş Veli (2008)

Bir Aile (2013)

Küçük Dünya, Yönetmen Osman Sınav tarafından televizyon dizisi olarak uyarlanmış ve TRT ekranlarında yayınlanmıştır. Atlı Karınca, Yönetmen olan Osman Sınav tarafından televizyon dizisi olarak çekilen orijinal bir senaryodur. Fakat TRT'nin “aydınlarla alay ediyor” gerekçesi ile yayınını yasaklamasından kaynaklı roman biçiminde yayınlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal