Emine Erdoğan, ‘Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü'nde Alev Alatlı Bilim Merkezi açılışına katıldı: Eğitim ve teknolojiye verdiği önemle dikkat çekti!

Emine Erdoğan, açılışını yaptığı bilim merkezinde "İnanıyorum ki kadın eli değen, kadın yüreğiyle beslenen her alan gibi bilim ve teknoloji alanında da kadın varlığı artıkça vicdan ve sorumluluk duygusu aynı oranda artacak ve yıkıcılık yerini inşa ve ihya etmeye bırakacaktır." dedi.

10.02.2024-10:26 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-10:26) Emine Erdoğan, ‘Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü'nde Alev Alatlı Bilim Merkezi açılışına katıldı: Eğitim ve teknolojiye verdiği önemle dikkat çekti!

Başkent Ankara'da düzenlenen 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü etkinliği kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Altındağ Belediyesi ve TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinliği'ne katıldı. Aynı gün Altındağ ilçesinde bulunan Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılışına da katılan Emine Erdoğan, etkinlikte bir konuşma gerçekleştirdi. 

Konuşmasına 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde hayatını kaybedenlere başsağlığı dilemleriyle başlayan Emine Erdoğan, depremlerin yarattığı üzüntüye vurgu yaparak, bu tür doğal afetlerin etkilerini en aza indirme çabalarına dikkat çekti. Ardından, bilim ve teknolojinin önemine vurgu yaparak, özellikle kadın ve kız çocuklarının bu alanda daha fazla yer almasının gerekliliğine dikkat çekti.

Alev Alatlı Bilim Merkezi

Emine Erdoğan, kadınların bilimde ve teknolojide daha fazla varlık göstermesinin toplumsal kalkınma için kritik bir unsur olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki atılımlarını destekleme taahhüdünü ifade ederek, genç kızların bilime ilgi duyması ve bu alandaki kariyerlerini sürdürmeleri için yapılan çabalara teşekkür etti. Altındağ Belediye Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılışı da bu özel gün kapsamında gerçekleştirildi. Bilim merkezinin, gençlerin bilime ilgisini artırmak ve onları bilim dünyasıyla buluşturmak amacıyla önemli bir rol oynayacağı belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu bir sene bize gösterdi ki birlik ve beraberlikle aşılamayacak zorluk yoktur. Asrın felaketi olarak değerlendirilen bu büyük yıkım karşısında milletimiz, asrın dayanışmasını gösterdi. Bugün de devlet kurumlarımız, milletle el ele yaralarımızı sarıyor, şehirlerimizi yeniden imar ediyor. Bir daha böyle bir felaket yaşamamak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz inşallah."

Emine Erdoğan'ın ifadesine göre, kainat, akıl sınırlarını zorlayan mucizelerle dolu, adeta keşfedilmeyi bekleyen bir "gizli hazine" olarak karşımıza çıkıyor. Bilimin ise kendini, insanı, tabiatı ve yaratılan mahlukatı anlamak ve anlamlandırmak üzere çıkılan "bitmek bilmez bir merak yolculuğu" olduğunu belirtiyor Erdoğan, Türk bilim kadınlarını hatırlatarak şu açıklamayı yaptı:

"Kara deliğin ilk fotoğrafını çeken, pilsiz çalışan kalp pili üreten, kansere alternatif tedavi yöntemleri geliştiren Türk bilim kadınları, tüm dünyaya ilham olmaktadır. Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımızın, 'Büyüyünce ne olacaksın?' sorusuna, 'Mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var. Milli ve manevi değerlerinden beslenerek ilmini, ülkesinin ve insanlığın yararına kullanmaya gönüllü, vicdanı da zekası gibi güçlü bir TEKNOFEST gençliğimiz var. Türkiye Yüzyılı'nda Mevlana'nın pergel benzetmesindeki gibi genç kızlarımızın bir ayağı Türkiye'ye sabit, diğer ayağı ise sınır çizilmemiş ufuklara seyahat eden mütefekkirler olmalarını diliyorum. İnanıyorum ki kadın eli değen, kadın yüreğiyle beslenen her alan gibi bilim ve teknoloji alanında da kadın varlığı artıkça vicdan ve sorumluluk duygusu aynı oranda artacak ve yıkıcılık yerini inşa ve ihya etmeye bırakacaktır." 


“Alev Alatlılar yetiştirebilmek için…”

Emine Erdoğan, kadınların iş dünyasında daha istikrarlı ve dirençli bir varlık olduğuna dair güçlü bir inancını ifade etti. Kadınların, dünyayı çok yönlü algılama yetenekleri sayesinde farklı sektörler arasında başarıyla geçiş yapabildiklerini ve uyum yeteneklerine sahip olduklarını vurgulayarak, "Tüm sektörlerdeki kadın varlığının, daha istikrarlı ve dirençli bir iş dünyasının teminatı olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Erdoğan, genç kızların bilim ile hayat arasındaki bağı keşfettikçe, bu alana olan ilgilerinin artacağına ve çevrelerine de daha fazla ilham olacaklarına vurgu yaptı. Konuşmasında, genç kızların bilimle tanıştıkça, çeşitli bilim dallarındaki keşiflerin ve buluşların hayatlarına nasıl dokunduğunu gördüklerinde, bu alana duydukları ilginin ve tutkunun güçleneceğini belirterek, "Bilim dünyasında, kadınları ve kız çocuklarını daha yakından ilgilendiren sorunlarda kapsayıcı ve derinlemesine yaklaşımı yine onlar yaygınlaştıracaklar. 2003'ten bugüne ara vermeden hayata geçirdiğim eğitimde fırsat eşitliği projeleri de tam da bu yüzden kız çocuklarımızın eşit imkanlar sağlandığında ortaya koyacakları potansiyellerine olan inancımdan doğmuştur. Tüm çabamız, çocuklarımızın elinden tutarak hayallerine giden yoldaki engelleri kaldırmak içindir. Tarihimizden aldıkları ilmi mirastan kopmadan bugünün dünyasının ilerlemelerine vicdanlı bir akıl ile öncülük etmelerini sağlamak içindir. Tıpkı, bu merkezin adını aldığı, ülkemizin en önemli değerlerinden birisi olan Alev Alatlılar yetiştirebilmek içindir. Kendisi haktan beslenen bir vicdan ile güçlü bir aklı birleştirmiş, birikimini bu topraklardan edinip yine bu topraklara ekmiş çok kıymetli bir dava insanıydı." dedi.

Alatlı’nın vasiyeti

Emine Erdoğan, yazar Alev Alatlı'nın irfanın, bilginin ötesinde duyarlılık ve halden anlama hassasiyetlerinden geçtiği görüşünü savunarak, "İdrakimize vurulan zincirleri kırmaya, bizi bizden ayıran, özümüze ve medeniyetimize yabancılaştıran bütün duvarları yıkmaya kendisini adamıştı. Kaleminin keskinliğiyle bir nesil uğruna, bir millet uğruna, bir ülke uğruna savaştı. Ardında bilhassa size sevgili gençler, paha biçilemez bir fikir ve düşünce mirası bıraktı." sözleriyle Alatlı'nın etkileyici mücadelesine vurgu yaptı. Alatlı'nın "Unutmayın ki düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendine has bir kimliği vardır Türkiye'nin." vasiyetini hatırlatan Emine Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle bitirdi:

"Bizlerin, onun ifadesiyle, 'gezegenin iyiliği için yaşatılması elzem bir medeniyetin son temsilcileri' olduğumuzu aklınızdan çıkarmayın. Her birinizin kıymetli, münevver, mütefekkir ve kalbi vatan sevgisiyle çarpan hocamız gibi yeni yollar açan öncü bir kadın olmanızı ve ardınızda insanlığı daha iyiye sevk eden eserler bırakmanızı temenni ediyorum. Bu vesileyle Sayın Alatlı'ya bir kez daha Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."


Kacır’dan Erdoğan’a hediyeler

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Altındağ Belediyesine teşekkürlerini iletti. Konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Emine Erdoğan'a TÜBİTAK'ın Kutup Bilimleri Ansiklopedisi'ni ve Antarktika haritasını hediye etti. Bu anlamlı hediye, bilim ve teknolojiye verilen önemin simgesi olarak programda yer aldı. Daha sonra Emine Erdoğan, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Program, başarılarıyla dikkat çeken Takeoff'23 En İyi Girişimci Ödülü sahibi, görme engelli Zülal Tannur ve 2022 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ile 2023 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi Prof. Dr. Özge Çevik'in başarı hikayelerini paylaştığı ilham verici bir bölüm içeriyordu.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, programda bilimde kadınların önemine vurgu yaparak, bilim merkeziyle ilgili bilgiler verdi. Programın diğer bir bölümünde ise Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları etkinliği, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi ve Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna ilişkin tanıtım filmleri izleyicilerle paylaşıldı.

Açılışı Erdoğan yaptı

Emine Erdoğan, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılış kurdelesini keserek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Altındağ Belediye Başkanı Balcı ile birlikte merkezi gezdi. 1980 metrekarelik kapalı alana sahip olan bilim merkezindeki TEKNOFEST, uzay, havacılık ve astronomi, teknoloji, matematik, tasarım, doğa bilimleri atölyelerini ziyaret eden Erdoğan, gençlerin projeleri hakkında bilgi aldı.

Atölyelerde proje çalışmaları yürüten öğrencilerle birebir sohbetler gerçekleştiren Emine Erdoğan, öğrencilerin yapmış oldukları çalışmaları inceledi ve bu alandaki yetenekleri için öğrencilere övgülerde bulundu. Öğrencilerle bir araya gelerek hatıra fotoğrafları çektiren Erdoğan, gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini desteklemeyi ve onlara ilham olmayı amaçlayan bu etkinlikle yakından ilgilendi. Program sonunda Emine Erdoğan, Altındağ'da yazar Alev Alatlı'nın adı verilen bilim merkezinin açılışını resmi olarak gerçekleştirdi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal