Emeklilikte Yeni Sistemde Kıdem Hakları Korunacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla duyurulan tamamlayıcı emeklilik sistemiyle alakalı yeni kanunun uygulamaya alınmasıyla bütün personellerin kıdem tazminatına tabi geçmiş zamana ait hakları aynı şekilde ve aynı koşullara tabi olarak muhafaza edilecek.

15.06.2020-12:25 - (Son Güncelleme: 15.06.2020-11:56) Emeklilikte Yeni Sistemde Kıdem Hakları Korunacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla duyurulan tamamlayıcı emeklilik sistemiyle alakalı yeni kanunun uygulamaya alınmasıyla bütün personellerin kıdem tazminatına tabi geçmiş zamana ait hakları aynı şekilde ve aynı koşullara tabi olarak muhafaza edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan aracılığıyla duyurulan tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemiyle (TES), hem kıdem tazminatında kazanılmış olan hakların muhafaza edilmesi hem de ek emeklilik desteği temin edilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstihdam Kalkanı Paketi'ni devreye koyduktan sonra tamamlayıcı emeklilik düzenini uygulamaya alacaklarını belirtirken, gözler bu sistemin ayrıntılarına döndü.

Gelecek düzenlemeyle kıdem tazminatında edinilmiş hakların muhafaza edilmesi temin edilecek. Olan düzende, işçilerin kıdem tazminatlarını alma oranı % 14'lerde kalırken bütün personellerin farklı sebeplerle bu hakkından faydalanmasına imkan olmuyor.

Uygulanan yeni karma modelde, istifa eden personellerin de haklarını alacağı ve dava dönemlerini bitirecek bir sistem bekleniyor.

2022'DEN SONRA İŞİNDEN AYRILAN GEÇMİŞ TAZMİNATINI ALABİLECEK

Sistem işçi ve işverenler ve emeklilik firmalarının uyum yeteneklerinin artırılması ve dönemde tahmin edilebilirliği artırmak için 1 Ocak 2022 tarihinde başlayacak.

İlgili kanunun uygulamaya konulmasıyla bütün personellerin kıdem tazminatına tabi geçmiş dönemiyle alakalı hakları aynı şekilde ve aynı koşullara tabi olarak muhafaza edilecek. Bölyece 1 Ocak 2022 tarihinden sonra kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılan personel geçmiş kıdem tazminatını alabilecek.

Personelin TES öncesi çalışmaları sebebiyle yeni düzene bir aktarım uygulanmayacak.

% 3 İŞVEREN DESTEĞİ

Yeni sistemde, % 5,33 kıdem hakkı eski kıdem tazminatı kararlarına uygun uygun bir şekilde muhafaza edilirken % 3 işveren katkısı personelin bireysel fon hesabına aylık olarak aktarılacak. Böylelikle personel, sözleşmesi kıdem tazminatını hak edecek biçimde sonlandırılmışsa % 5,33 (19 gün) kıdem tazminatını alacak, % 3'lük prim ise fon hesabında olacak.

Bir personelin iş ya da hizmet sözleşmesi, ahlak ve iyi niyet çerçevesine sığmayan durumlar ve benzeri nedenlerle biterse personel iş yerindeki süreler için işveren katkı oranıyla devlet katkısı toplamının % 50'si TES sigorta hesabına geçirilecek, % 50'si personelin hesabında kazanılan hak olarak tutulacak.

Personel istifa ettiği taktirde bireysel kaynak hesabındaki tutarlar elde edilmiş hak olarak kişide kalacak.

İş ya da hizmet sözleşmesi bir senden daha az zamanda ahlak ve iyi niyet çerçevesine sığmayan durumlar gibi nedenlerle ya da istifa yoluyla bitmişse personelin işveren katkı oranıyla devlet katkısı toplamının % 50'si TES sigorta hesabına geçirilecek.

Her ne koşulda olursa olsun personelin kendi katkısı bireysel kaynak hesabında toplanacak. TES sigorta hesabına geçirilecek tutar, varsa hukuki dönem netleşinceye kadar personelin hesabında blokeli olarak tutulacak.

ÇEKİM YAPMA OLANAĞI

60 yaşını doldurmamış katılım sağlayan kişilere, ilk konut edinimi, evlilik (bir defa için), ağır hastalık ve işsiz kalınması (bir kereye özel/sözleşmenin nasıl sona erdiğinin önemi olmayacak) nedenlerinden her biri için müracaat tarihi itibariyle bireysel TES hesabında olan birikim tutarının % 10'unu (ödeme oranı) geçmemek kaydıyla talebi durumunda defalarca ödeme yapılabilecek. Çoklu faydalanma durumunda kısmi çıkış ödeme paylarının toplamı % 20'yi aşamayacak.

Katılımcı, 60 yaşını doldurduktan sonra emekli olabilecek. Talepte edenlere emeklilik hesabındaki birikimlerinin % 25'ini geçmemek kaydıyla defaten ödeme yapılabilecek. Ödeme orantısı toplamı (emeklilik ile kısmi çıkış toplamı) % 30'u aşamayacak. Kalan tutar ise aylık olarak ödemesi yapılacak. Emeklilik hakkı elde eden katılımcı kişiye, bireysel TES hesabındaki toplanmışların, programlı geri ödeme ya da yapılacak senelik kazanç sigortası sözleşmesi çerçevesinde ödenmesi temel olacak. 

Asgari ücretli bir personelin 25 sene sistemde kalırsa emekli maaşına, TES sayesinde bugüne kıyasla 300 - 566 TL arasında ek maaş alabilecek.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal