Emeklilikte İki Yeni Model Devreye Girecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paylaştığı tamamlayıcı emeklilik modeli, kıdem tazminatı hususunda yeni bir devir başlatacak.

11.06.2020-10:25 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-10:53) Emeklilikte İki Yeni Model Devreye Girecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın paylaştığı tamamlayıcı emeklilik modeli, kıdem tazminatı hususunda yeni bir devir başlatacak.

Hürriyet gazetesine dayanan açıklamaya göre, sosyal taraflarla tartışmaya sunulan modellerde, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması planlanıyor. Ayrıca ilk konut, evlenme, ağır hastalık gibi durumlarda ise bu yaştan önce sınırlı olarak çekim yapılması mümkün olacak.

Mevcut sistemde, her sene için, çalışanların brüt bir aylık ücreti kadar, kıdem tazminatı hakkı oluşuyor. Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı modellerde sistemin herkesi dahil etmemesi ya da  isteğe göre seçeneklerin üzerinde bulunuyor.

YÜZDE 25'İ PEŞİN ÖDENECEK
Bununla birlikte kıdem tazminatı hesaplarında çoğalan tutarı görevliler, 60 yaşında temin edebiliyor. 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25'i peşin olarak çekilebilecel, kalan miktar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak aktarılacak. İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumlar ise istisnai olarak ele alınacak ve öncesinde ödeme gerçekleşecek ama tutar burada sınırlı olacak. Örneğin ilk konut alımında biriken tutarın yüzde 10'unu çalışan çekebilecek.

TARAFLAR DİNLENİLDİ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da,  önceki gün sosyal taraflarla br fikir alışverişinde bulundu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un da hazır bulunduğu toplantıda, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan yer aldı. Söz konusu toplantıda kıdem tazminatı ve istihdam kalkani paketi masaya yatırıldı.

BİRİNCİ MODEL ZORUNLU
Ekonomi yönetiminin masaya yatırıldığı modellerden ilki yasalaşırsa bütün görevliler bu modelin kapsamına girecek. Bunn sonucu olarak zorunlu kılınan birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ünü 'tamamlayıcı emeklilik hesabına' aktaracak. Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına tekabül ediyor. Kalan 19 günlük tutara karşılık gelen brüt maaşın yüzde 5.33'ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle sürecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverende olacak.

İKİNCİ MODEL SEÇENEKLİ
Bununla birlikte eğer ikinci model yasalaşırsa taraflara seçme şansı tanınacak. Ya şu andaki mevcut sistemin sürmesi talep edilecek ya da yeni modele geçiş yapılabilecek. Ayrıca bu yeni modelde işveren payinin haricinde, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek. Asgari ücrete kadar ücretler için, işçinin primi ücretin yüzde 0.5'i kadar olacak. Örneğin iki asgari ücrete kadar olan bir ücret söz konusu ise, katkı payı yüzde 1.5'a kadar çıkacak. Asgari ücretin iki katından fazla olan ücretlerde ise, kesinti yüzde 2.5'a kadar çıkacak. Devlet de bir puan katkıda bulunacak. Rakamlar konusunda sosyal taraflarla görüşmeler halen sürüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal