Emeklilik şartlarındaki yeni detayı Yargıtay açıkladı! Bu koşulları sağlamayanlar da tazminat alabiliyor!

Ülkemizdeki milyonlarca çalışan daha işe girdiği ilk günden itibaren emeli olacağı zamanın hayaliyle çalışmaya başlıyor. Ancak bazı kişiler emeklilik zamanı yaş şartını sağlayamazlarsa tazminat alamayacaklarını düşünüyor. Bu konu hakkında bir detay ortaya çıktı ve yaş şartını sağlayamayan çalışanların da tazminat alabileceği belirtildi. Konu hakkındaki tüm detaylar haberimizde…

22.03.2022-10:59 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-11:09) Emeklilik şartlarındaki yeni detayı Yargıtay açıkladı! Bu koşulları sağlamayanlar da tazminat alabiliyor!

Türkiye Cumhuriyeti’nde emekli olabilmek için prim gününün ödenmiş olması ve yaş şartının tamamlanmış olması gerekiyor. Emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayan vatandaşlar tazminat alabiliyor ancak bu vatandaşların tekrardan işe girip çalışma hayatına devam etmeleri kendi kafalarını karıştırıyor. Bu duruma Yargıtay bir açıklık getirdi ve kafa karışıklığına bir son verdi.

İşten ayrıldıktan sonra tazminat alınabilir mi?

Vatandaşların aklında olan sorulardan birisi şu şekilde: Emeklilik şartlarından yaş dışında gereken şartlar tamamlandı, SGK’dan alınan yazı iş yerine verildi ve sonrasında tazminat alınarak işten ayırılındı. İşten ayrıldıktan 6 ay sonra tekrar işe girip çalışarak ayrılırken tazminatımı alabilir miyim?

İşten ayrıldıktan sonra tazminat alınabilir mi?

Bu sorunun cevabı aslında çok basit. 

1475 sayılı yasanın 14. Maddesi uyarınca emeklilik için yaştan farklı olarak diğer koşulları yerine getirmiş olan vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacakları yazıyla birlikte tazminat talebinde bulunabiliyor.

Bu şartlar sağlanırsa tazminat hakkı doğuyor

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yasalara göre tazminat alınabilmesi için vatandaşların, kendi arzuları dışında işten çıkartılması gerekiyor. Yani eğer işte çalışan kişi kaç yıl aynı yerde çalışmış olursa olsun, istifa etmesi durumunda tazminat hakkı bulunmaz. Ancak bu durumun bazı istisnaları da yasalarda fark ediliyor. Buna göre 15 senelik sigorta süresini ve 10 yıllık prim gününü tamamlamak söz konusu istisnalardan biri. Fakat bu fırsattan yararlanmak için de bir şart bulunuyor. Söz konusu şart, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlamak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal