Emeklilik için büyük fırsat! Milyonlarca kişiyi ilgilendiren detaylar açıklandı

Emekli olmak isteyen binlerce kişiye müjde verildi. Emeklilik hakkındaki detaylar paylaşıldı. İsteğe bağlı emeklilik için neler gerektiği, nasıl olduğu merak ediliyor. Peki, Nasıl emekli olunur? İsteğe bağlı emeklilik nasıl olur? İsteğe bağlı emeklilik hakkında tüm merak edilenler…

18.04.2022-12:04 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-12:04) Emeklilik için büyük fırsat!  Milyonlarca kişiyi ilgilendiren detaylar açıklandı

Çalışma hayatında olan ya da 18 yaşına gelen pek çok kişi sigortalı bir işte çalışarak emeklilik sürecinin rahat geçmesi için SSK’lı bir iş aramaktadır. Emekli olmak için yaş, prim gibi birçok neden aranmaktadır ancak isteğe bağlı sigortalılık ile pek çok kişi emekli olabilecek. Peki, Nasıl emekli olunur? İsteğe bağlı emeklilik nasıl olur? İsteğe bağlı emeklilik hakkında tüm merak edilenler haberimizde…

İsteğe bağlı emeklilik nasıl olur?

Çalışan birçok kişi emekli olmanın hayalini kurmaktadır. Ancak bazı şartlar ve koşullar kimi zaman bu duruma engel olabiliyor. SSK’lı olarak çalışan kişiler artık isteğe bağlı olarak emekli olabilirler. Bir ay içerisinde 30 günden az çalışan kişiler isteğe bağlı olarak sigorta yaptırabilirler. Örnek vermek gerekirse bir ayda 10 gün çalışan bir kişinin isteğe bağlı sigorta yaptırması durumunda 4A kapsamında değerlendirilir. Ayrıca dul ve yetim aylığı alan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilme hakkına sahiptir.

İsteğe bağlı sigorta kapsamında kişilerden istenen ilk kriter 18 yaşını doldurmuş olmasıdır. Daha sonra her ay prim yatırılması gerekmektedir. Bu sene en isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişiler için en düşük prim 1601 TL’dir. İsteğe bağlı sigortada işe gitme gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. 2008 yılından sonra isteğe bağlı sigorta yaptıran kişiler Bağ-Kur kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yüzden emekli olma süresi uzarken prim sayısı da artmaktadır. İsteğe bağlı sigortalıyken zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek işte çalışanların sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilir. Bu süreye ilişkin primler iade ya da doğacak borçlara mahsup edilir. Ayrıca son üç buçuk yıl SSK’llı olarak çalışan kişilerin emekli olma süreleri de öne alınmaktadır.

Birden fazla işte çalışan ve primleri belirlenen üst tabandan yüksek olan kişiler ödedikleri fazla primleri bağlı oldukları SGK’ya giderek iade talebinde bulunabilirler.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir

İsteğe bağlı sigortada nedir?

İsteğe bağlı sigorta pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. 30 günden az çalışan bir SSK’lının isteğe bağlı sigorta yaptırması erken emekli olmasını sağlamaktadır. Çalışmayan, emekli, malullük aylığı almayan, prim günü eksik olan, part-time çalışanlar isteğe bağlı sigortalı olarak sağlık hizmeti ve emekli aylığı almaya hak kazanır. Belirlenen prim tutarını her ay ödeyen kişiler emekli olabilecekler.

Yarı zamanlı çalışmada isteğe bağlı sigorta mümkün mü, sağlık hizmetinden yararlanabilir miyim?

Yarı zamanlı olarak çalışan bir kişi eksik primlerini tamamlayabilmektedir. İsteğe bağlı sigorta ve borçlanmada günlük asgari ücret ile bunun 7.5 katına kadar prim ödeme imkanı bulunuyor. Bir ay içerisinde belirli gün sayısında çalışan bir kişi kalan günlerin primlerini kendisi ödeyebilir.

Bir ay içerisinde ödenmesi gereken primlerin 30 güne tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş gibi kişilerin sağlık primlerinin ödenmesi de gerekmektedir. Ancak yapılan gelir testi ile kişinin durumu yetersiz görülürse bu duruma gerek duyulmaz.

Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir? İsteğe bağlı sigortada çalışma zorunluluğu var mı?

İsteğe bağlı sigorta kapsamından yararlanabilmek için çalışmıyor, emekli veya malullük aylığı almıyor olmanız gerekmektedir. İsteğe bağlı sigorta kapsamında işe gitme zorunluğu yoktur. İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için gereken bir diğer koşul ise 18 yaşını doldurmuş olmaktır. İsteğe bağlı sigorta kapsamında sigortalı bir çalışan olmamanız gerekmektedir.

Bununla birlikte bir ayda 30 günden az çalışan kişiler, yarı zamanlı yani part time çalışan kişiler isteğe bağlı sigorta hakkında faydalanabilirler. Ayrıca Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalayan ülkelerde çalışan Türk vatandaşlar da bundan yararlanabilmektedir.

İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur olarak mı SSK olarak mı değerlendiriliyor?

1 Ekim 2008 sonrasında isteğe bağlı sigortalı olan kişiler 4B (Bağ-Kur) kapsamında yer almaktadır. Bu durumda Bağ-Kurlu olan kişiler daha uzun prim ödemekte ve emeklilik süreleri uzamaktadır.

 4A kapsamında (SKK) isteğe bağlı sigortalı olmak için sigortalı bir işte 30 gün boyunca çalışmaması ya da tam gün çalışmıyor olmasıyla kendi primlerini ödeyerek emekli olabileceklerdir.

İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur

Eksim prim günleri nasıl tamamlanır?

Eksik prim günlerini tamamlamak isteyen kişiler borçlanma yolunu seçebilirler. Bu kapsamda doğum borçlanması için her çocuk başına 720 güne kadar borçlanma yapılabilir. İsteğe bağlı sigorta kapsamında eksik gün sayısı ödenecekse bu sayı kesinlikle 1260 günü geçmemelidir.

İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne kadar prim ödenmelidir?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için ödenecek primle ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Ödenecek miktar en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar olup bu yıl için aylık 1601 TL ödenmesi gerekmektedir. Kendi adına tarımsal faaliyet yürüten, esnaf muaflığı olan kadınlar ise 1547 TL olarak her ay prim ödemesi yapması gerekmektedir. Ev hizmeti kapsamında 10 günden az çalışan kişilerde kendi prim ödemelerini yapabilirler.

İsteğe bağlı sigortada eksik primleri toplu ödenebilir mi?

İsteğe bağlı sigorta kapsamında belirlenen yaşı tamamlayan kişiler toplu borçlanma ile erken emekli olma hakkına sahiptir. İsteğe bağlı sigorta ile sigorta kolları ve sağlık sigortası gibi imkanlardan yararlanılması sağlanmaktadır.

Ölüm aylığı alan bir kişi isteğe bağlı sigorta yapabilir mi?

Sigortalı bir işte çalışan kişiler, SGK kapsamında emekli olan kişiler, malullük aylığı alan kişiler isteğe bağlı sigortadan yararlanamazlar. Ancak ölüm aylığı alan kişiler isteğe bağlı sigorta yapabilirler. Bu kapsamda ölen kişinin 5 yıl prim ödemesi yapılmış olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilere ölüm aylığı verilmektedir. Bu nedenle 5 yıl ödenen primler 9 bin gün olarak isteğe bağlı sigortalılığı ödemiş kabul edilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal