Emeklileri sevindirecek haber geldi! Emekli maaş zamlarıyla ilgili gelişmeler açıklandı!

Emekli vatandaşlar merakla internet ek zamların yapılıp yapılmayacağını araştırmaya devam ediyor. Peki emekli maaşları ne kadar oldu? Enflasyona göre en düşük emekli maaşı ne kadar? Tüm detaylar haberimizde.

08.05.2022-17:45 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-17:51) Emeklileri sevindirecek haber geldi! Emekli maaş zamlarıyla ilgili gelişmeler açıklandı!

Yılın ilk 4 aylık enflasyon miktarının açıklanmasıyla birlikte gözler maaşlara yapılacak zamlara çevrildi. Peki emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Emekli maaşları ne kadar oldu? Emekli maaşlarıyla ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Emekli maaşları

Yılın ilk dört aylık enflasyon miktarının açıklanmasıyla birlikte memurların ve emeklilerin ne kadar zam alacağı da belirlenmeye başladı. Enflasyona göre en düşük maaşlarda bile artış olacak. Temmuz ayında yapılacak zam miktarları hesaplanmaya başladı. Aralık ayında açıklanan 689.95 olarak açıklanan TÜFE endeksi Nisan ayında 904.79'a yükseldi. 4 aylık değişimle birlikte enflasyon oranı da 31.71 olarak açıklanan enflasyon miktarı zamları da kesinleştirmiş oldu. Yılın ilk üç aylık enflasyon oranı ise 22.81 olarak belirlenmişti.

Temmuz Ayı Zam Oranları

SSK Bağ-Kur emekli maaşları

SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan vatandaşlara da senede iki kez Ocak ve Temmuz aylarında zam yapıldığı biliniyor. Bu zamlar da enflasyon oranına göre hesaplanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlar Aralık ve Haziran ayları arasında oluşan enflasyon oranına göre zam alacak. İlk dört aylık enflasyonun 31.71 açıklanmasıyla birlikte, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranları da açıklandıktan sonra SSK ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlara da 6 aylık enflasyon oranı göz önüne alınarak zam yapılacak. Bundan sonraki iki ayda enflasyon oranı sıfır çıksa bile zam oranları 31.71 oranında kesinleşmiş oldu. Zam yapılmış kesin oranlar da Temmuz ayının 4. günü açıklanacak. Temmuz maaşları ise zamlı miktarda yatırılmış olacak. Merkez Bankası anketine göre yılın 6 aylık enflasyon oranının 34'ü geçeceği düşünülüyor.

Memur ve memur emekli maaşları

İlk dört aylık enflasyon oranıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin zamları da kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar gibi memur ve memur emeklileri de yılda 2 kez olmak şartıyla zam alıyor. Bu zamlar toplu sözleşmeler ile hesaplanıyor. Toplu sözleşme oranını geçen enflasyon farkı kadar da memur ve memur emeklilerine zam yapılıyor. İlk dört aylık enflasyon oranlarına göre yavaş yavaş memur ve memur emeklisi zamları da belirlenmeye başladı. Ocak ayında 2.5 puan olarak hesaplanan ek zamı alan memur ve memur emeklileri %7.5 toplu sözleşme zamı almışlardı. Temmuz ayında ise bu verilere göre yine %7'lik bir toplu sözleşme zammı yapılacak. Memur ve memur emeklisi vatandaşa Temmuz ayı geldiğinde geçen 6 aylık süreç hesaplanarak enflasyon farkı ödenmiş olacak. Enflasyon farkı ilk dört aylık süreç hesaplandığında 31.71 olarak hesaplandı. Memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı ise 24.21 olmuş oldu. Memur emeklilerinin zam miktarı da 31.21 olarak hesaplanıyor. Bu verilere Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon farkları da eklenerek Temmuz ayı zamları belirlenecek. Tüm bu hesaplamalar sonucunda dört aylık enflasyon ile birlikte en düşük memur maaşı 6429 TL'den 8468 TL'ye yükselecek. En düşük memur emeklisi maaşı 4289 TL'den 5649 TL'ye, esnaf emeklisinin maaşı 2948 TL'den 3883 TL'ye, 2000 senesinden önce emekli olan SSK'lı vatandaşın maaşı 3292 TL'den 4336 TL'ye çıkacak. 2000 senesi sonrası emekli olan vatandaşın maaşı 2500 TL olarak belirlenmişti. Bu miktar ise 2688 TL'ye çıkacak.

Maaşlara ek zam

Ocak ayında meclis tarafından çıkarılan yasaya göre emekli ve memurlara ek zam imkanı verilmişti. Bu yasaya göre SSK ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşların en düşük maaşı 1500 TL'den 2500 TL'ye çıkarılmıştı. Toplu sözleşme göz önüne alındığında memur ve memur emeklisi vatandaşların %5 olarak hesaplanan zam miktarları enflasyon farkı sayılmadan 1.5 puan arttırılmış ve %7.5 yapılmıştı, enflasyon farkıyla birlikte ise 30.95 olarak hesaplanmıştı. Temmuz ayında yapılacak hesaplamalarla birlikte %7 olarak hesaplanan zam oranının arttırılması düşünülebilir. SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan vatandaşların da en düşük maaşları belirlenirken bir değişim söz konusu olabilir. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in açıkladığı maliyet rakamları 13 milyar TL'ye göre yapılmış hesaplamalara göre en düşük maaşlar 3500 TL ve 4000 TL arasında olacak. Bu durumda 2688 TL olarak bilinen en düşük emekli maaşları da bu miktarlara göre tamamlanacak. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal