Emekli zammında önemli gelişme: En düşük maaş için 11 bin TL rakamı

Milyonlarca emeklinin maaşında iyileştirme yapılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’e ‘’Kimse enflasyona ezdirilmeyecek’’ talimatı geldi. Kulislerde en düşük emekli maaşı için 11 bin TL rakamının geçtiği ifade ediliyor. İşte detaylar…

17.10.2023-11:11 - (Son Güncelleme: 17.10.2023-14:35)

Emekli maaş zammı için yapılacak yeni düzenleme için çalışmalar sürüyor. Orta Vadeli Plan’ın (OVP) devreye alınmasının ardından atılan ilk somut adım emekliye 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi verilmesi olmuştu. Şimdi ise dikkatler maaşlara yapılacak zamma çevrildi.

Milyonlarca emeklinin maaşında iyileştirme yapılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’e ‘’Kimse enflasyona ezdirilmeyecek’’ talimatı geldi.

Emeklinin cebi Cumhuriyet ikramiyesiyle rahatlayacak

Sabah’ın haberine göre; TBMM'de yeni yasama döneminin başlamasıyla ekonomi gündemi hareketlendi. Ekim ayının ilk Kabine Toplantısı sonrası, emekliye 5000 TL ikramiye müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Emeklileri rahatlatacak ilk düzenleme için bütçe sonuna kadar zorlandı. Cumhuriyet ikramiyesi 12,2 milyon çalışmayan emekliyi ilgilendiriyor. Düzenlemenin maliyeti ise 61 milyar TL oldu.

Cumhuriyet emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

5000 TL emekli ikramiyesi Kasım ayının ilk yarısında hesaplarda olacak. Erdoğan, emeklilerle ilgili durumun yılbaşında tekrar gözden geçirileceğini de sözlerine ekledi.

Emekli Maaşı

Emekli ikramiyesi Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak

Resmi Gazete'de yayımlanacak

Kasım ayının ilk yarısında emekli ikramiyesi hesaplarda olacak

Ocak ayında Emekli Maaşı zammı yeniden değerlendirilecek

NOT: 5.000 TL emekli ikramiyesi Kasım ayının ilk yarısında sigorta tahsis numarasının son hanesine göre emeklilere ödenecek.

Refah artırıcı adımlar gelecek

Öte yandan 2024 yıl başında uygulanacak maaş zammı düzenlemeleri için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçe çalışmalarının meyveleri alındıkça milyonların refah düzeyini artıracak adımları atacaklarını açıkladı. Asgari Ücret ve emekli zammı düzenlemeleri hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kimsenin enflasyona ezdirilmeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama: Gerekli düzenlemeleri yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enflasyonun üstesinden gelecek bir program uyguluyoruz. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerin etkisini görmeye başladık, millet destek verdikçe süreç hızlanacaktır. Hem çalışanlarımızın hem emeklilerimiz için gerekli düzenlemeleri yılbaşında yapacağız" dedi.

Emekli zammı için bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, "Emeklilerimiz, memurumuz, işçimiz, bütün çalışanlarımız için sözümüz var enflasyona ezdirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yol haritası çizildi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek refah artışı için yol haritasını çizdi. Öncelikle mali disiplin için adımlar atan Şimşek, enflasyonu düşürmeyi en öncelikli gündemi haline getirdi. Bakan Şimşek, kalıcı alım gücü artışlarının sadece düşük enflasyon sayesinde olabileceğini ifade etti ve yol haritasını çizdi:

Enflasyonun altında kalmayacak asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş düzenlemeleriyle önce vatandaşın alım gücü artırılacak

Sıkı para politikaları ve koordineli maliye politikaları ile enflasyonun beli kırılarak artan alım gücü korunacak

İhracata destek politikaları sürecek ve böyle enflasyon düşerken hem de ekonomik büyümedeki ivme korunacak

Emekli Maaşı

Emekli ve memur maaş zam tablosu 2023

Merkez Bankası Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2023 yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Bu beklentiye göre Tüketi Fiyatları Endeksi 1886,99 seviyesine yükselecek. Yine bu rakamlara göre:

6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 39,61

Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,61

Ocak 2024'te toplu sözleşme zammı yüzde 15

Memur enflasyon farkı yüzde 31,70

Memur zammı ise yüzde 51,46

Nisan ayından bu yana enflasyon artışı yüzde 45,14 olarak hesaplandı. (En düşük emekli maaşı son olarak Nisan 2023'te artırıldı)

Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran doğrudan kök maaşlara yansıyor.

Emekli zammı yüzde 50’yi aşabilir

Merkez Bankası'nın anketine göre hesaplanan rakamlar refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammının yüzde 39,61 olacağını gösterdi. Bu rakam 6 ayda bir zam alan emeklilerin Ocak zammı olarak hesaplandı.

Aynı dönem memur zammı toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile beraber yüzde 51,46 olarak hesaplandı. Memur zammı, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları için de önemli bir referans olarak kayıtlara geçecek.

Burada emekli maaşı zammı için yüzde 10 civarında bir refah payı masada olacak. Yeni yılda emekli maaşlarının yüzde 50 civarında zam alması bekleniyor.

Emekliye örnek hesap

Örneğin; 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı refah payı hariç yüzde 39,61'lik zam rakamlarına göre 13.961 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.519 TL'yi görecek. Ayrıca bu dönem memur zam oranı emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak.

Eğer emekliye de memura benzer bir zam söz konusu olursa 10.000 TL kök maaşı olan bir emeklinin maaşı 15.146 TL'ye yükselecek. Yüzde 4'lük ek ödeme ile beraber yeni rakam 15.752 TL'yi bulacak.

En düşük emekli maaşı 11 bin TL olabilir

Temmuz-Aralık 2022 döneminde 3.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, Ocak 2023 döneminde önce 5.500 TL'ye ardından Nisan ayında 7.500 TL'ye yükseltildi. 2023 yılında emeklilerin taban aylıklarındaki kümülatif (toplam) artış enflasyonun üzerinde gerçekleşerek yüzde 114'ü aştı.

Nisan ayından yıl başına kadar ki dilimde yüzde 67,22'lik yıl sonu enflasyon rakamlarına göre 8 aylık artış yüzde 45,14 olarak hesaplandı. Bununla beraber yıl başında en düşük emekli maaşı için yüzde 45'i aşan bir zam formülü ortaya çıkmış oldu. Bu rakama göre hesap yapıldığında SSK ve Bağ-Kur taban aylıklarının 10.885 TL'yi aşacak.

Refah payı ve iyileştirmeler dikkate alındığında bu hesaplamalar en düşük emekli maaşının 11.000 TL civarında olacağı ipucunu verdi. Ancak en düşük emekli maaşı, normal emekli ve memur zammından bağımsız olarak alınan bir karar olduğu için son kararı burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Taban aylık hesabı nasıl yapılır?

Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ekleniyor.

Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığının ara zam ile artmasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal