Emekli ve Memura Ne Kadar Zam Yapılacak?

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte emekli ve memura yapılacak zam oranı da belli olacak. Peki, emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?

14.06.2021-15:00 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-15:00)

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının sonrasında, memura ve emekliye yapılacak olan zam oranı da ortalama olarak hesaplanmaya başladı. Haziran ayı enflasyon rakamının açıklanması için gözler temmuz ayına çevrilmiş durumda. Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon rakamı ile birlikte 2021 yılının ikinci yarısında milyonlarca emekli ve memura yansıyacak zam da belli olmuş olacak.

TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2021 yılı ilk 5 aylık süreç içindeki enflasyon rakamları 6.39 olarak ifade edilmişti. Haziran ayının bitişi ile birlikte Temmuz ayı içinde yılın ilk yarısının enflasyon rakamları da belli olacak. 5 Temmuz tarihinde açıklanması planlanan enflasyon rakamları ile birlikte emekli ve memura yapılacak zam oranı de hesaplanacak

EMEKLİ VE MEMURA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

5 Temmuz tarihinde açıklanması planlanan enflasyon rakamlarının sonrasında emekli ve memur maaşlarına da zam yapılacak. Merkez Bankası (MB) beklenti anketinden çıkan rakama göre göre, ilk 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.66'ya ulaşacak. Emekliler 5 Temmuz tarihinde kesin oranı öğrenip, aynı ay içerisinde de zamlı olacak olan ödemelerini alacaklar. SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 8.36, memurlar ve memur emeklilerinde ise yüzde 7.33 olarak gerçekleşmişti. Memur ve memur emeklilerinin ise yüzde 3'lük toplu sözleşme zammına ilaveten alacağı enflasyon farkı da 4.66'yı seviyesine gelebilecek. Fakat bununla birlikte kesin rakamlar haziran ayı enflasyonunun açıklanması neticesinde netlik kazanacak.

MAYIS AYI ENFLASYON VERİLERİ NE OLMUŞTU?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, mayıs ayından itibaren 12 aylık ortalamalar baz alındığı takdirde, yurt içi üretici fiyatları yüzde 22.24, tüketici fiyatları ise yüzde 14.13 artış gösterdi.

Aylık olarak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3.92, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 0,89 artış gösterdi.

TÜFE, mayıs ayı içerisinde geçen senenin aralık ayına kıyasla yüzde 6.39, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 16,59 yükseldi.

Yİ-ÜFE de Aralık 2020 senesine kıyasla yüzde 17,34, geçen yılın mayıs ayına göre de yüzde 38,33 artış gösterdi

Son enflasyon rakamlarını da oldukça yakından takip eden yaklaşık olarak 13 milyon emekli ve 3 milyondan fazla kamu çalışanı gelecek olan zammı bekliyor. Yıl içerisinde iki defa zam alan emekli ve memurlar Temmuz ayında bir önceki 6 aylık enflasyon oranına göre zam alacak.

EMEKLİ VE MEMURLARIN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca emekli, memur, yaşlı, engelli ile birlikte evde bakım parası alan vatandaş, enflasyon oranları ile birlikte aylıklarında artışı görecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileri ile SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin zam oranı da belli olacak.

2021 yılının ilk 6 aylık dönemi içerisinde ortaya çıkan enflasyon, memur emeklilerinin ve memurların yüzde 3'lük artışa eklenecek olan enflasyon farkını ve SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin zam oranını da gösterecek.

6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü geçen bölümü, yüzde 3'lük zam oranına eklenecek. Memur maaş artışı, evde yakınına bakanların gelirlerine, bunlarla birlikte engellilerin, yaşlıların, emekli doktorların ilave ödemelerine de etki edecek.

5 aylık enflasyona göre; zam oranı yüzde 6.39 yükselirken, milyonlarca vatandaşın gözü de açıklanacak olan kesin rakamı verecek enflasyon oranında.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yapmış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki enflasyon tahmini de zam oranının yüzde 7.67 olabileceğini ortaya çıkardı. Bu şekilde yeni maaşlar şu şekilde sıralanabilir:

MEMUR MAAŞI NE KADAR OLUR?

Aile yardımı haricinde en düşük memur maaşı 4 bin 299 Türk lirası olacak. 0 - 6 yaş çocuk yardımı 89,24 Türk lirası, eş yardımı 405,73 Türk lirası, 6 yaş üstü çocuk yardımı ise 44,62 Türk lirasına artış gösterecek. Bu şekilde eşi çalışmayan, 2 çocuklu memur 584,21 Türk lirası alacak.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR? 

En düşük emekli aylığı; yüzde 7.67 artış ile esnafta 2 bin 333 Türk lirası, memurda 3 bin 252 Türk lirası, çiftçide bin 854 Türk lirası, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılarda ise 2 bin 605 Türk lirasına artış gösterecek.

65 YAŞ MAAŞI NE KADAR OLUR?

65 yaş aylığı 763,67 Türk lirasından 822,24 Türk lirasına artacak.

DOKTOR 3.MAAŞI NE KADAR OLUR?

Emekli Sandığı kapsamında bulunan emekli doktorlara her ay yapılan ilave ödeme uzmanlarda 3 bin 34 Türk lirası, uzman olmayanlarda ise 2 bin 320 Türk lirasına yükselecek.

EVDE BAKIM YAPAN YAKINA NE KADAR VERİLECEK?

Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen bin 657 Türk lirası tutarındaki aylık, bin 785 Türk lirasına yükselecek.

ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Yüzde 40 - 69 engeli olanların aylığı 656,36 Türk lirası, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların ise 984,55 Türk lirası olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal