Emekli olan çalışmaya devam edecek: EYT’lilerin maaşları artacak

EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edecek EYT’lilerin sigorta primi, işçi payının azalması nedeniyle maaşları artacak. Asgari ücretli EYT’lilerin maaşı atam olarak 638 TL artacak.

09.03.2023-09:06 - (Son Güncelleme: 09.03.2023-17:58) Emekli olan çalışmaya devam edecek: EYT’lilerin maaşları artacak

Emekli olmak isteyen EYT’lilerin uzun süredir merak ettiği düzenlemeye dair detaylar ortaya çıkmayı başladı. SGK ve e-Devlet üzerinden başvuru yoğunluğu sürerken EYT’ye son bir hafta içerisinde 700 binden fazla başvuru yapıldı. EYT’li çalışmaya devam etme kararı alırsa maaşı 638 TL artacak.

Yasalaşan EYT düzenlememesiyle birlikte emekli olup çalışmak isteyen adayların maaş avantajının beklediğini belirten Akşam Gazetesi’nden Okan Güraay Bülbül, Yazısında EYT ile ilgili şu ayrıntılar yer aldı.

Maaşları 9 bin lira olacak

Emekli olarak aynı işyerinde çalışmak isteten asgari ücretlilerin net maaşı 638 lira artarak 9 bin lira 145 TL’ye yükselecek.

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) emekli maaşı heyecanı ile bekleyişleri sürerken, emeklilik öncesi çalıştıkları yerde devam ederlerse maaş avantajı elde edecekler. Çalışmaya devam etmeyi düşünen EYT’liler içim sigorta prim işçi payı azalacağı için maaşlarında bir artış ortaya çıkıyor. Bu artış asgari ücretli için 638 lira olacak. Bu sayede halan 8.500 lira maaş alan çalışanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiği takdirde maaşı 9.145 lira olacak.

Maaşları 9 bin lira olacak

Emeklinin durumu

Bilindiği üzere tüm sigorta kollarına tabi olan bir çalışanın brüt ücretinin yüzde 15 prim kesiliyor. Bu primin yüzde 1’lik kısmı işsizlik sigortası olarak ödeniyor. Emekli işçiden ise yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmekte. İşsizlik sigortasından ise prim kesilmemekte. Bu kapsamda asgari ücretli bir çalışanın brüt ücretinden 1.501.2 TL prim kesilecek brüt 10.008 TL olan ücret net 8.506,8 liraya iniyor. Emekli olup asgari ücret üzerinden çalışmaya devam edecek işçinin brüt ücretinden 750,6 TL prim kesilecek ve net ücreti ise 9.144,81 TL olacak. Bu yolla asgari ücretle çalışıp emekli olacak ve çalışmaya devam edecek çalışanın eline fazladan 638 lira geçecek

Bu artışın işveren tarafından işçiye yansıtılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Asgari ücretten düşük ücretli işçi çalıştırmak mümkün olmadığı ve işçinin brüt maaşı 10.008 TL'nin altına olamayacağı için işverenler SGK'ya işçi adına daha düşük prim aktarıp işçiye daha yüksek ücret ödeyecekler. Ücret düzeyi yüksek işçiler için bu farklılık daha yüksek tutarlarda olacak.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal