Emekli maaşına Ocak ayında ne kadar zam yapılacak? 2024 emekli zammı yüzde kaç olacak? En düşük emekli maaşı 10 bin lira olacak mı?

Emekli maaşına yapılacak zam ile enflasyon farkı artışı gündemde yer almaya devam ediyor. Ağustos ayı enflasyon rakamlarının belli olması sonrası ilk 2 ayın verisi netleşirken yıl başında yapılacak artışlarla ilgili Emekli maaşına Ocak ayında ne kadar zam yapılacak? 2024 emekli zammı yüzde kaç olacak? En düşük emekli maaşı 10 bin lira olacak mı? sorularıyla araştırma yapılıyor. Detaylar haberimizde…

04.09.2023-17:14 - (Son Güncelleme: 04.09.2023-17:14)

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamları sonrası pek çok kalemde rakamlar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak olan zam ve enflasyon farkı oranlarının ne kadar olacağını merak ederken emekli maaşına ara zam gelip gelmeyeceği de tartışılan konular arasında kalmaya devam ediyor. Peki Emekli maaşına Ocak ayında ne kadar zam yapılacak? 2024 emekli zammı yüzde kaç olacak? En düşük Emekli Maaşı 10 bin lira olacak mı?

Emekliye enflasyon farkı ne kadar verilecek?

Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 2 aylık enflasyon farkı kümülatif yüzde 19,5 oldu. Emekli zammının netleşmesinde diğer aylardaki enflasyon farkları etkili olacak.

iEmekliye Zam

Emekli maaşına ara zam gelecek mi?

Ekonomist Muhammet Bayram şunları söyledi; "Buna yıl sonu itibarıyla bir refah payı artışı yapılabilir. Ancak ekim ayında Meclis’in açılmasıyla tüm emeklilerimize bir ara zam bekliyoruz. Bu ara zam yine enflasyon verilerini dikkate alarak yapılabilecek bir zamdır.Eylül ayı verisi ile birlikte en az yüzde 26-27 seviyesinde bir enflasyon farkının emeklilerin hak edebileceğini düşünüyorum. Bu da ekimde yapılacak ara zamma bir done teşkil edecektir."

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşı hakkında şu ifadeleri kullandı; "En düşük emekli maaşımız asgari ücret 8506 TL iken, 7500 liraydı, asgari ücretle olan makasa bakacak olursak yüzde 88 seviyesi karşımıza çıkıyor. Şu anda asgari ücret 11 bin 402 TL seviyesine yükseltildi. En düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde kaldı.Burada asgari ücretle olan makasa bakacağımız zaman yeni düzenleme ile en düşük emekli maaşı aynı seviyede kaldı, asgari ücret arttı. Yüzde 65’lik bir makas aralığı kaldı.En düşük emekli maaşına asgari ücretliye göre olumsuz yönde makas açıldığı için seviyenin yüzde 88 seviyesinde kalması bekleniyorsa en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine gelmesi gerekiyor."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal