Emekli maaş zammı için iki seçenek masada: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan refah payı desteği gelecek

Milyonlarca memur ve emekli, maaşlarına yapılacak olan ek zammı merakla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta emekli maaşında yapılacak iyileştirmelerle ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. İşte detaylar…

06.01.2024-09:36 - (Son Güncelleme: 06.01.2024-17:20) Emekli maaş zammı için iki seçenek masada: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan refah payı desteği gelecek

Asgari ücret ve memurun maaşına neredeyse yüzde 50 oranında Zam yapıldı. Maaş zamları hesaplara yatmaya başlarken gözler emekli maaşına yapılacak olan refah payı ve ek zamma çevrildi.

Enflasyon farkına göre yüzde 37.57 zam alacak olan emekliler için müjdeli haber geldi. Alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki hafta içerisinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı ek zam düzenlemesini kamuoyu ile paylaşacak.

Hükümetin, bütçe el verdikçe emeklilerin maaşlarına ciddi bir iyileştirme yapacağı da kulis bilgileri arasında yer alıyor. Geçen yıllarda da gündeme gelen zam farkı, geçmiş yıllarda 1-2 puan düzeyindeyken bu yıl memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında 12 puana yakın bir fark bulunuyor.

En düşük emekli maaşı artacak

Geçen yıl benzer bir formülle tüm kesimlere yüzde 30 zam yapılmıştı. En düşük maaşta eşitleme yapılmış ve refah payı uygulanmıştı.

Temmuz ayında 7 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığının artırılması için de yasal düzenleme yapılacak. En düşük emekli aylığının 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Emekli Maaşı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik düzenleme de 16 Ocak'ta çalışmaya başlayacak olan Meclis'in gündemine gelecek.

Emekli maaşına kök maaş zammı ve en düşük Emekli Maaşı zammı olmak üzere 2 düzenleme birden yapılması bekleniyor. 

Zam farkının oluşma sebebi ne?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammıyla beraber tıpkı emekliler gibi enflasyon farkı oranında maaşlarına zam alıyor. 

İki veri bir araya geldiğinde memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 49,25 oluyor. Ancak SSK ve Bağkur emeklilerinde toplu sözleşme zammı olmadığı için onların zamları yüzde 37,57’de kaldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal