Elon Musk İnsan Beynine Çip Yerleştirecek

Elon Musk’ın beyin ara yüzü şirketi Neuralink, 2022’de insan beynine çip yerleştirmeye başlayacağını duyurdu. Elon Musk ve nörologların konuyla ilgili çalışmaları sürüyor. Elon Musk çip projesi detaylarını sizler için derledik.

14.12.2021-13:00 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-16:49)

Elon Musk’a ait olan o ve 8 nöroloğun yer aldığı beyin ara yüzü şirketi Neuralink Corporation, beyin – makine ara yüzleri geliştirmek amacıyla kurulmuştu. Bir süredir insan beynine çip yerleştirme üzerine çalışan şirket, gelecek yıl bunu gerçekleştireceğini duyurdu. İşte detaylar…

MİKROÇİPLER İNSAN BEYNİNE YERLEŞTİRİLECEK

Şirketin beyin aktivitelerini kaydedip beyni uyarmak amaçlı insan beynine implante edilecek bir mikroçip çalışmalarının son adımı yaklaşmaya başladı. The Wall Street Journal CEO Konseyi Zirvesi’nde Elon Musk ile röportaj yapıldı. Röportaj sırasında Elon Musk’a Neuralink şirketinin planları soruldu. Mask soruyu şöyle cevapladı;

“Neuralink maymunlarda iyi çalışıyor. Test sayısını da oldukça artırdık. Kullanımın ve sonrasında çıkartılmasının güvenli oluşunu teyit ediyoruz. Buna testlere gelecek yıl tetraplejikler, kuadriplejikler gibi ciddi omurilik yaralanmaları olan insanlar da dahil olacak. Konuyla alakalı FDA’in onay vermesini umuyoruz.”

Röportaj ardından bir tweet atan Elon Musk, şunları söyledi;

“Gelecek yıl insanlarda cihazlarımız olduğunda (maymunlarla nüanslı konuşmalar yapmak zor) ilerleme hızlanacak”

Elon Musk daha önce de çiplerin insan beynine yerleştirilmesi için tarih vermişti ancak hiçbiri tutmadı. Bu defa 2022 yılı için gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak ediliyor. 2021 yılının nisan ayında Neuralink, cihaz kullanıp video oyunu oynayan bir maymunun videosunu paylaşmıştı. Bu da insanlı deneylere hazır olduklarını gösteriyor.


MİKROÇİPLER NE İŞE YARIYOR?

İnsan beynine yerleştirilecek çiplerle kolları ve bacakları kısmi olarak ya da tamamen felç olan insanların zihinleriyle dijital araçları kontrol edebilmeleri sağlanacak. Kuadripleji veya tetrapleji adı verilen bu kısmi ya da tamamen felç durumu için şirket fonları yönlendirildi. Bu fonun yaklaşık 205 milyon dolar olduğu biliniyor.

İnsan testleri işe yaradığı ve bir sorun çıkmadığı takdirde şirket bunu tıp alanına sunacak. Elon Musk, bu çiplerin kullanımının ve sonrasında çıkarılmasının güvenli olacağını teyit ettiklerini söyledi. Yaşanan felç vakaları ve ciddi omurilik yaralanmaları olan insanların bunu rahatlıkla kullanabileceği söylendi.

Elon Musk çalışmalarıyla öne çıksa da beyin arayüzü teknolojisi geliştiren tek şirket Neuralink değil. Hatta bu konuda piyasa oldukça kalabalıklaşmaya başladı. Eğer Elon Musk, bu defa da belirttiği tarihte dediğini yapmazsa geç kalabilir. Çünkü diğer bir beyin ara yüzü teknolojisi şirketi olan Synchron da temmuzda insan testleri için FDA’dan onay aldı. Elon Musk çip projesi için elini çabuk tutması gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal