Elektrikli Otomobil Markası Tesla Taşınıyor! Tesla Nedir?

Elektrikli araba piyasasının en büyük markalarından biri olan Tesla, araç üretimini durduruyor. Peki, Tesla nereye taşınıyor? Tesla nedir?

08.10.2021-11:10 - (Son Güncelleme: 27.11.2021-12:26) Elektrikli Otomobil Markası Tesla Taşınıyor! Tesla Nedir?

En büyük elektrikli otomobil satış firmalarından biri olan TESLA merkez üssünü değiştiriyor. Teknolojinin kalbinin attığı California’da bulunan merkez üssü, belli sebeplerden ötürü değişiyor. Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, yaptığı açıklamada TESLA’nın genel merkezini California’dan ABD’nin Texas eyaletine taşıyacaklarını söylediler. Teksas eyaletinin Austin şehrine taşınacak olan TESLA, Silikon Vadisi’ndeki genel merkezin taşınmasına rağmen California’dan ellerini çekmeyeceklerini söyledi. Şu an Cybertruck’ın üretildiği yer olan Austin’e taşınmanın belli sebepleri var.

TESLA FON DESTEĞİNİ KAYBETTİ

Planladığı pil tesisi için fon almayı bekleyen Tesla, kural ihlallerinden dolayı fon şansını kaybetti. Elektrikli araç markası Tesla Avrupa'da pil endüstrisine de adım atacak ve kuracağı tesis için Avrupa Birliği'nden 1,1 milyar Euro tutarında fon alacaktı. Ancak Almanya'daki fabrikasında yaşanan gecikmeler sebebiyle Avrupa Birliği fonu iptal etti. Tesla, yaptığı açıklamaya göre tam 45 araç gövdesi üreteceğini açıklamıştı ancak üretim durduruldu. Elon Musk konudan dolayı üzüntüsünü dile getirdi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE TESLA'YI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE

Fosil yakıtlı araçlar terk edilirken diğer taraftan elektrikli araçların her şeyi mükemmel ve eksiksiz değil. Dünya genelinde lityum arzının kısıtlı olması, kısaca lityum kıtlığı elektrikli otomobillerin geleceğini tehlikeye atmış durumda. Çip sıkıntısından sonra şimdi de lityum kıtlığı yaşanmakta. Pilin lityumdan yapılması, elektrikli araç sektörüne büyük sıkıntı yaratacak gibi duruyor.


TESLA TAŞINIYOR

California eyaletinin yeni yasalarla birlikte vergileri yükseltmesiyle birlikte birçok teknoloji firması ve kişisel şirketler genel merkezlerini California’dan taşıdıklarını belirttiler. Palo Alto’da yeterince büyüyemediklerini dile getiren Elon Musk, Teksas’ta yeterince büyüyebileceklerini söyledi. Teksas’taki ucuz vergi ve eyaletin vergi indirimi, firmaların Teksas’a yerleşmesinde en büyük etkenlerden. Daha önce Samsung Amerika’da kuracağı fabrikayı vergi indirimi yüzünden Teksas’a kuracağını açıklamıştı. En büyük teknoloji şirketlerinden Oracle da California’yı Teksas için terk etmişti. Elon Musk bizzat kendisi geçen sene California’dan Teksas’a taşınmıştı. Teksas’a taşınmanın sebeplerinden biri olarak da California’da ev kiralarının git gide yükselmesi sonucu çalışanların artık ev kira fiyatlarını karşılayamaması da var. Musk ayrıca Austin’deki genel merkez için şehre ve havalimanına yakın açıklamalarında bulundu. Elon Musk servetiyle birlikte dünyanın en zengin insanı konumunda.

ELEKTRİKLİ ARABA ÜRETİCİSİ TESLA KİMDİR?

TESLA yüksek performanslı elektronik otomobiller üreten ABD merkezli bir otomobil firmasıdır.  Marc Tarpenning ve Martin Eberhard tarafından kurulan TESLA, 2014 yılında patentlerini halka sunarak elektrikli araç üretiminin dünyada yayılmasını sağlamışlardır. Tesla Motors, 6.3 milyon dolar sermayeyle hayata geçmişti. 2010lara girilirken Roadster ve TESLA Model S’yi seri üretime alan şirket, ABD hükümetinden 465 milyon dolar kredi sağladı. 

California’da yer alan Nummi fabrikası, plastik işleme fabrikası, iki boyama tesisi, 5 kilometre uzunluğunda montaj hattı yer alıyordu. İlk elektrikli spor otomobil üretimini yapan TESLA, ortalama tüketiciye uygun fiyatlarla elektrikli arabalar sunmayı hedefleyen bağımsız bir otomobil üreticisi olma hedefindeydi. Tesla Motors’un şu an 31,45 milyar dolar geliriyle dünyanın en büyük şirketlerinden biri konumunda. Günümüzde şu an 4 modeli bulunan Tesla, Cybertruck ile geleceğe odaklandığını belirtiyor. 


TESLA MODELLERİ

TESLA Roadster ile 2008 yılında elektrikli araba üretimine başlaya TESLA Motors, spor araba olarak piyasaya sürülmüştü. Roadster’ın standart ev tipi bir prizde şarj edilmesi 24 ile 48 saat arası sürüyordu. 2012’de yapımı durdurulan Roadster, geçen sene tekrardan dizayn edilip yeni teknolojiyle satışa sunuldu.

TESLA Model S, 2012 yılında satışı başladı ve şu tüm zamanların en çok satan ikinci bataryalı elektrikli otomobili. TESLA Model S’in üç farklı batarya sürümü bulunuyor. TESLA’nın yarı sürücüsüz sürüş biçimi de ilk defa 2014 yılında TESLA Model S’de kullanılmaya başlandı.

TESLA Model X 2015 yılında bir spor otomobil özelliklerine sahip, normal bir araba şasisi üzerine inşa edilmiş çapraz model olarak piyasaya sürüldü. Uzun menzilli olarak tasarlanan TESLA Model X, iki elektrik motoruna sahip.

TESLA Model 3 2017 üretildi. 354 km menzile sahip dört kapılı sedan tarzındaki Model 3, tek bir şarjla 320 km yol gidebiliyor. Model 3 bataryasını zeminin altında taşıyor ve bu da ürünü hafifletiyor. 

TESLA Model Y 2019 yılında tanıtıldı ve yedi kişilik oturma kapasitesine sahip orta büyüklükte bir sportif çok amaçlı araç (SUV) olarak tasarlandı. Cybertruck tasarımıyla gündem oldu ve yarattığı fütüristik havasıyla araç severlerin beğenisini toplamıştı. TESLA Motors’un çok sayıda ödül aldığını bildirmekte fayda var.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal