El Uyuşması Nasıl Geçer?

El uyuşması nasıl geçer sorusunun cevabı, öncelikli olarak bunun nedeninin bulunmasında gizlidir. Nitekim, uyuşma bir ya da birçok şeyin habercisi olabilir. Peki el uyuşması sırasında neler yapılmalıdır? İşte detaylar…

30.07.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-16:35) El Uyuşması Nasıl Geçer?

Elin ve bileğin ağrıması bir travma, bir sendrom belirtisi tezahürü şeklinde gelişebilir. Ele bağlı tendonların kasılması, şişmesi hareket kabiliyetini de azaltabilir.

EL UYUŞMASI NEDİR?

El uyuşması nasıl geçer diye düşünmeden önce, uyuşmanın içeriği iyi belirlenmelidir. Bunun için bazı durumlara dikkat edilmelidir:

  • Uyuşma tek elde mi olmaktadır?
  • Uyuşma sağ elde mi, sol elde mi gerçekleşmektedir, her ikisinde de düzenli ya da dağınık mı seyretmektedir?
  • Uyuşma baş parmaktan mı başlamaktadır? Sadece baş parmağı mı, kısmi şekilde başka parmakları mı, tüm eli mi kapsamaktadır?
  • Uyuşma, elle birlikte bileğe de etki etmekte midir? El biraz da olsa hareket ettirilebilmekte midir?
  • Uyuşmanın nerede nüksettiği, periyodu, şiddeti gibi unsurlar teşhisi ve tedaviyi de etkilemektedir. Yine de el uyuşması gelip geçiciliğin veya pek olumlu sinyallerin işareti değildir.

EL UYUŞMASI NEDEN OLUR?

El uyuşması genelde, geçici ve kısmi biçimde boy gösterir. Sürekli bilgisayarın klavye tuşlarına basma, telefonun dokunmatik ekranıyla oynama, dans etme, ağırlık kaldırma, spor yapma, enstrüman çalma, meditasyon/yoga gibi tekniklerle bilekleri zorlama gibi nedenlerle gerçekleşebilir. Ani bir hareket sonucunda da gerçekleşebilir.

En sık görülen sendrom, tünel vakası diye bilinir. Ortopedik bir rahatsızlık diye bilinen bu durum, sinirlerin ellere baskı yapması nedeniyle gelişir. Karpal denilen tünelde, elin bağlandığı dokular zedelenmiştir. Parmaklarda gerçekleşen uyuşmayla fark edilir. İlerleyen yaşlar itibarıyla, 40 + üstünden sonra, sıklıkla kadınlarda rastlanır. Hatta, hafife alınmasıyla birlikte, baş parmağın bağlı bulunduğu kemiklerde erime, doku zedelenmesi misali durumlar da görülür.

Sol elin uyuştuğu zamanlarda da kalp krizi riskinin arttığı uzmanlarca belirtilmiştir. Bu ağrı kola ve omza doğru ilerliyorsa, daha da tehlikelidir.

Boyun kireçlenmesi de el ve parmaklarda uyuşma hissine neden olabilmektedir. Bunu şeker hastalığı, kemik erimesi, hormonal dengesizlikler ve yaşın ilerlemesi tetikleyebilir.

Kalbin kan pompalamasında sorunların olması, hareketsizlik, dolaşım bozuklukları da parmaklara giden yolu tıkayıp, karıncalanmalara, elektriklenmelere, uyuşmalara sebebiyet verebilir.

EL UYUŞMASININ ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

El uyuşması nasıl geçer diye soruyorsanız, öncelikle bir uzmana gidip, kontrol olmalısınız. Daha sonra, alacağınız önlemler doğrultusunda, uyuşmanın gelişimini takip etmeniz gerekir. Bu noktada, uyuşma her halükarda vücutta bir hasar meydana geldiğinin işaretidir.

B12, kalsiyum, çinko ve magnezyum eksikliğinden ötürü uyuşmalar da görülebildiği gibi, sebze ve meyve takviyeleriyle, kullanılan ilaçlarla da bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılabilir. Sigaradan, alkolden, gece yaşamından ve stresten olabildiğince uzak kalmak, elleri düzenli şekilde hareket ettirip, hafif çapta egzersizler de yapmak da yarar sağlayabilir.

El uyuşması nasıl geçer sorusu ışığında, elleri aşağı doğru bükerek, serbest bırakmak, yanlara açarak hareketsizce biraz uzanmak, elleri rahat-yumuşak bir yere koymak, yastıkla desteklemek de evde yapılacak basit çözüm önerileri sağlayabilir. Ne olursa olsun, el uyuşması için, mutlaka bir doktora görünmek gereklidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal