El Nino’dan sonra Eyyam-ı Bahur geliyor: Meteoroloji uzmanları tarihi açıkladı

Tarihinin en sıcak günlerini yaşayan dünyada sıcaklıklar rekor seviyelere çıktı. Öte yandan Türkiye’de de El Nino sıcak hava dalgası Eyyam-ı Bahur sıcaklarının önümüzdeki günlerde etkili olmaya başlaması bekleniyor.

30.07.2023-09:21 - (Son Güncelleme: 30.07.2023-16:03)

El Nino sıcak hava dalgasının etkisiyle bu yıl dünya genelinde sıcaklık rekorları kırıldı. Türkiye'de bazı illerde sıcaklıklar 46 dereceye kadar ulaşırken, Avrupa'da birçok kentte yüksek sıcaklık nedeniyle "kırmızı alarm" verildi.

Türkiye'de de son günlerde Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası ile bir nebze de olsa sıcaklıklar düşse de, önümüzdeki haftadan itibaren Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının yurda giriş yapacağı kaydediliyor.

Sabah’ın haberine göre; "Eyyam-ı bahur sıcakları" olarak adlandırılan bu hava dalgası, özellikle İstanbul gibi sahil şeridinde yer alan şehirlerde, sıcaktan ziyade yüksek nemle birlikte bunaltıcı bir hava oluşturacak.

Eyyam-ı Bahur sıcakları

Meteoroloji uzmanları tarih verdi

Türkiye'nin genellikle sıcak ve kurak yaz mevsimlerinde, Eyyam-ı Bahur etkileri daha da belirginleşiyor. Sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerine çıkacağı tahmin edilen bu dönemde, vatandaşların güneşin zararlı etkilerinden korunmaları ve sıcak çarpması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları önem arz ediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, halkın bu dönemde aşırı sıcak hava nedeniyle gerekli önlemleri almalarını ve güneşin en dik olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaktan kaçınmalarını öneriyor.

2024’te sıcaklıklar daha da artacak

Rekorlara rağmen bu yıl küresel sıcaklık artışının 1850-1900 dönemine göre 1,5 dereceyi "muhtemelen" aşmayacağı, El Nino'nun sıcaklıklara etkisinin zamanla yansımasından dolayı El Nino'nun, 2024'te sıcaklıkları 2023'tekinden daha fazla artıracağı öngörüldü.

Küresel ortalama sıcaklıklar, günlük bazda ilk olarak 3 Temmuz'da rekor kırmasının ardından temmuzun ilk haftasının "kayıtlardaki en sıcak hafta" olarak olduğu açıklanmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal