El Dezenfektanları Cilde Zarar Veriyor

Coronavirüsünün Türkiye’de de görülmesi üzerine vatandaşlar kendini korumak için el dezenfektanı kullanmaya başladı. Dezenfektanlar ellerdeki mikrop ve bakterilerin çoğunun ölmesini sağlar. Ancak çok fazla el dezenfektanı kullanılması cilde ciddi zararlar verebiliyor…

14.03.2020-09:01 - (Son Güncelleme: 14.03.2020-15:15) El Dezenfektanları Cilde Zarar Veriyor

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Coronavirüsün Türkiye’de de görülmesi üzerine kendi önlemlerini alan vatandaşlar maske kullanmaya ve bunu yanı sıra virüslerin öldürülmesinde etkili olan kolonya ile el dezenfektanı kullanmaya başladı. İçerisinde kimyasal maddele bulunun el dezenfektanları fazla kullanıldığı zaman cilt üzerinde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. İşte el dezenfektanları hakkında bilmeniz gerekenler…

TRİKLOSAN

Anti bakteriyel özellikleri için çok sık kullanılan kimyasal maddelerden birisidir.  Yapılan araştırmalar sonucunda bu kimyasal, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına neden olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca bu kimyasal madde kalp ve kemik kaslarını zayıflamasına ve hastalanma riskine açık toplumlarda kas sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.

ALKOL ZEHİRLENMESİ

El dezenfektanlarının içeriğinde triklosan bulunmasa bile tamamen güvenli sayılmayabilir.  Bazı el dezenfektanları bakterileri öldürmek için alkolün anti mikrobik özelliğinden faydalanıyor. Yüzde 65 oranında etil alkol içeren anti bakteriyel sabun ve jeller tüketildiğinde vücuda zarar verebiliyor.  Etil alkol, bağışıklık sisteminde bozukluklara ve aşırı duyarlılıklara neden olur. Sonuç olarak astım ve kronik cilt hastalıklarına yol açabilir.

KİRLİ ELLERDE İŞE YARAMIYOR

El dezenfektanı kullandıktan sonra ellerinizin temizlendiğini düşünebiliriz. Ancak elleriniz çok fazla kirli ise bu dezenfektanlar bütün kalıntıları ya da mikropları yok edemeyebilir. El dezenfektanları ya da ıslak mendiller her durumda etkili bir araç değildir ve fazla kire karşı etkili olamayabilir. El dezenfektanlarının yalnızca su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı zamanlarda kullanılması önerilir.

CORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLİ DEĞİL

El dezenfektanları sanılanın aksine coronavirüse karşı etkili değildir. Çünkü el dezenfektanları virüslerin öldürülmesine neden olmaz. Yalnızca bakteri ve mikropların yok edilmesini sağlayan el dezenfektanları coronavirüse karşı etkili bir araç değildir.

CİLDİN KURUMASINA NEDEN OLUR

Alkol bazlı ve anti bakteriyel el dezenfektanları cilde zarar verebilir. Bazı dezenfektanların içeriğinde bulunan yüksek alkol miktarı derinin ilk katmanındaki yağın kurumasına neden olur. Bu durumda cildin koruyucu katman işlevini engelleyebilir ve deride kuruluk, kızarıklık ve hatta soyulmaya yol açabilir. Küçük çocukların ciltleri yetişkinlerden çok daha hassas olduğu için el dezenfektanları kullanılmaması önerilir.

KOKU İÇİN KATILAN BİLİNMEYEN KİMYASALLAR

Birçok el dezenfektanı kimyasal kokular içerir. Bu kimyasallar rahatsız edici olabilir ve alerjilere sebep olabilir.  Sentetik kokular çoğu zaman hormonları taklit eden endokrin bölücüler içerir. Genital organların gelişimini etkileyebilir. "Kokulu"  el dezenfektanlarından uzak durulması önerilir.

EGZAMAYA NEDEN OLUYOR

El dezenfektanlarının içeriğinde bulunan kimyasal maddelerden dolayı fazla kullanılması cilt üzerinde egzama oluşmasına neden oluyor. Egzama, derinin kurumasına, kaşınmasına ve bazen de kabarcıklar oluşmasına neden olan bir çeşit deri hastalığıdır. Bu nedenle el dezenfektanlarının fazla kullanılmaması önerilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal