Ekonomistlerden kritik tahmin! Piyasaların gözü Fed'in faiz kararına odaklandı!

FED'in (ABD Merkez Bankası'nın) enflasyonu kontrol altına almak için atacağı adımlar ile beraber ülkeyi resesyona sokacağı endişesi gündeme gelirken küresel piyasalarda bu durum negatif bir seyir izliyor.

15.06.2022-14:15 - (Son Güncelleme: 15.06.2022-14:33)

FED'in (ABD Merkez Bankası'nın) enflasyonu kontrol altına almak için atacağı adımlar ile beraber ülkeyi resesyona sokacağı endişesi gündeme gelirken küresel piyasalarda bu durum negatif bir seyir izliyor. Dün, New York borsasında endekslerin yüzde 4 civarında değer kaybettiği görülmesinin ardından S&P 500 endeksi ocak ayındaki zirvesinden yüzde 20 geriledi.

11 yılın zirvesine yükseldi

Tahvil piyasalarında da etkili olan satış eğilimi dünya genelinde tahvil getirilerini uzun zamandır görülmeyen bölgelere taşırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,36 ile son 11 yılın zirvesine yükseldi. ABD'nin 3, 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerinde tersine dönen getiri eğrisi de bu eğilimini sürdürüyor. Piyasalarda bu gelişmelerle artan dolar talebiyle dolar endeksi 105,2 ile yaklaşık 20 yılın zirvesine görüldü.

11 yılın zirvesine yükseldi

En düşük seviyesini gördü

Fed yetkililerinin daha önce olasılık dışı olarak nitelendirdikleri 75 baz puanlık faiz artışının dün fiyatlamalara dahil olmasının ardından bu sabah itibarıyla para piyasalarında Fed'in faiz kararına ilişkin en güçlü beklenti konumuna gelmesi dikkati çekiyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in yüzde 96 ihtimalle bugün başlayacak ve kararları yarın açıklanacak toplantısında 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor. Öte yandan, dünkü fiyatlamalar sonrası Fed'in politika faizini 2023'ün ortası itibarıyla yüzde 4'e çıkaracağı öngörülmeye başlandı. Küresel piyasalardaki satış baskısı kripto paralarda da etkili olurken, Bitcoin, dün yüzde 15 değer kaybetmesinin ardından yeni günde 20.846 ile Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Kritik önemde olacak

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) haziran ayı toplantısı yarın başlıyor. Fed, faiz kararını bugün Türkiye saati ile 21:00'de açıklayacak. Faiz artırım kararının yanında Fed'in piyasalara vereceği mesajlar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın 21:30'da gerçekleştireceği basın toplantısındaki açıklamaları, izlemeyi sürdürecekleri sıkılaşma politikasıyla ilgili ipuçları vermesi açısından kritik önemde olacak. Fed son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Banka, bununla beraber faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 düzeyinden yüzde 0,75-1,00 seviyesine yükseltmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell da enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini söylemişti.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal