Ekonomide Durgunluk Nedir?

Ekonomide durgunluk nedir sorusunun cevabı yani resesyon enflasyon etkisinden arındırılmış gayri safi yurt içi hasılanın en az iki çeyrekte ve üst üste negatif büyüme kaydetmesidir, bu durumun yaşanması halinde ülkenin resmi olarak resesyona girdiği kabul edilir.

27.07.2020-10:37 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-10:36) Ekonomide Durgunluk Nedir?

Resesyona giren ya da resesyona girme eğilimi gösteren ekonomilere resesif ekonomi denir. Ekonomik daralmanın şiddetli yaşanması halinde ekonomik faaliyetler durma noktasına gelir ve buna da ekonomik çöküntü ya da depresyon denir.

En Önemli Gösterge Gayri Safi Yurt İçi Hasıladır

Resesyon tespitindeki en önemli gösterge gayri safi yurt içi hasılanın bir yıl içinde 3 aylık dönemler halinde 12 aylık baz olarak hesaplanmasıdır. Ekonomide durgunluk nedir cevabını ararken bilinmesi gereken ana konuş resesyonun nedenleridir. Resesyonun olmasını tetikleyen nedenler her ülke için değişiklik gösterir, çok fazla sebepten dolayı resesyon yaşanır. Toplam talebi oluşturan bileşenler arasında ki herhangi birinde bir gerilemenin yaşanması resesyona neden olur. Etkenler için ekonomistlerin görüş ayrılıkları vardır ancak Keynes teorisine göre ekonomik faaliyetlerde ki yavaşlama talepte ki uzun süreli daralmadan kaynaklanır.

Ekonomik Durgunluğun Neden Olduğu Etkiler

Toplam talebin daralma nedenleri yüksek faiz, kredi darlığı, varlık değerlerinde gerileme, ekonomik güvende gerileme, milli paranın değerlenmesi, finansal kriz, kamu harcamalarında kısılma, yüksek enflasyon, ücretlerde gerileme sıralanabilir. Süresine ve derinliğine göre değişse de resesyonun etkileri;

  • İşsizliğin artması
  • Reel gayri safi yurt içi hasılanın gerileme eğilimine girmesi
  • Ücretler reel olarak geriler
  • Gelir dağılımında bozulmalar yaşanır
  • Üretimde ki seviye düşer
  • Şirketlerde küçülmeler yaşanır
  • Vergi gelirlerinde ciddi düşüşler gerçekleşir
  • Ulusal para biriminde değer kaybı yaşanır

Resesyona Giren Ekonomilerde Neler Olur

Ekonomide durgunluk nedir sorusunun cevabını aradığımız bu yazımızda resesyona girilmesi halinde ne olacağı konusuna da değinmek gerekir. Ekonomik durgunluğa giren ülkelerde piyasalarda belirsizliğin hakim olması sebebi ile ekonominin yavaşlamasından çok fazla etkilenmeyen işletmeler yatırımcı ve tüketiciler geleceğe dönük endişelerinden dolayı ekonomik faaliyetlerini yavaşlatırlar. Artan finansman maliyeti ile nakit ihtiyacında daralma yaşayan reel sektörde ki işletmeler ya küçülmeye gider ya da kapanır.

İşsizlikte Çok Ciddi Artışlar Yaşanır

Artan faizler ile borçlanma maliyeti nedeni ile yatırım ve tüketim faaliyetleri geriler bu durum karşısında banka ve finans işletmelerinin geri ödenmeyen krediler ile dış kaynak sıkıntısının verdiği neden ile kredi verme olanağı büyük oranda azalır. Milli paranın değer kaybının yanı sıra işsizlikte çok ciddi artışlar yaşanır, ekonomik küçülme ve toplam talepte ki gerileme nedeni ile üretim yavaşlar ve makro ekonomik verilerde önemli bozulmalar yaşanır. Dünya genelinde yaşanan bir kısa vadeli kriz ülkelerin resesyona girmesine neden olabilir ya da resesyon başlangıcı tetiklenebilir. 1960 ila 2007 yılları arasında dünyada 21 gelişmiş ekonomi içinde 122 kez resesyon yaşandı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal