Son Dakika: Merkez Bankasından Yeni Dolar Beklentisi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyon ve dolar beklentisini güncelledi. Yeni rapor açıklanmış durumda.

09.05.2018-10:17 - (Son Güncelleme: 12.11.2021-15:48)

Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda her ay yapılan anket raporlarını açıkladı. Reel ve özel sektör yetkilileriyle yapılan Piyasa Katılımcıları anket sonucunda dolar kuru ve enflasyonun geçen aylara oranla çok yükseldiği görüldü. Tahminler dolar ve enflasyon tahminlerini yukarıya doğru yükseltmiş durumda.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Geçtiğimiz ay yapılan ankette yıl sonu enflasyonu yüzde 17,63 olarak tahmin eden Merkez Bankası, bu ay için enflasyon rakamlarını yükseltti. Yıl sonu enflasyon beklentisini 19,31'e çıkardı. Ayrıca Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 13,91 iken şu an 15,61'e çıkmış durumda. Dolar kuru ve dünyadaki enflasyonun yükselmesi sonucu enflasyon da TÜFE de artmış durumda.  


MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ DOLAR BEKLENTİSİ 

Enflasyon ve TÜFE dışında yıl sonu dolar beklentisi de Merkez Bankası tarafından yükselmiş durumda. Geçtiğimiz ay dolar 9,22 tahminindeyken şu an 9,98'e çıkmış durumda. 12 sonraki beklenti geçtiğimiz ankette 10,01 iken şu an 10,93'e çıkmış durumda. 

BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 17,82 iken şu an 15,53 olmuş durumda. TCMB ayrıca vadeli repo ihale faizleri de güncellemiş durumda. 


MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Merkez Bankası her ay faiz kararını güncelliyor. Geçen ay faiz kararını açıklaması sonrası dolarda ciddi bir hareketlenme yaşanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 18 Kasım Perşembe günü toplanacak ve faiz için yeni karar verilecek. Ekim ayında Merkez bankası faizleri 200 baz indirmişti. Karar, "Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir." sözleriyle açıklanmıştı. Bu yıl yüzde 17 ile başlayan faizler yılın ilk aylarında 19'a kadar çıkartılmıştı. Şu an faiz yüzde 16 seviyesinde ilerliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal