Sahte Serviste Arama Motoru da Marka da Sorumlu Değil!

Bir haber kanalına dayandırılan, teknik servis dolandırıcılığında, arama motoru da, markalar da suçlu gösterilmişti. Haber365 işin hukuki boyutunun farklı olduğunu ortaya koydu.

02.10.2020-16:30 - (Son Güncelleme: 02.10.2020-16:20) Sahte Serviste Arama Motoru da Marka da Sorumlu Değil!

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Arama motorlarının üst satırlarında yer alıp, reklam da veren pek çok, yetkili beyaz eşya ve yetkili elektronik servisin dolandırıcı olduğu bildirildi.

Konuyla ilgili, bir haber kanalına dayandırılan haberlerin, yine bir uzmana dayandırdığı bilgiye göre, bu tür dolandırıcılıktan, arama motorları da, dolandırıcının adını kullandığı markaların da sorumlu tutularak, dava açılması öneriliyordu.

Bununla birlikte haber365 Ekonomi Servisi’nin ulaştığı, Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı, Av. Bülent Deniz, işin hukuki boyutunun da, pratiğinin de böyle olmadığını ortaya koydu.

DOLANDIRICILIK NASIL YAPILIYOR?

Beyaz eşya ve elektronik eşyaların arızalanmasında, sıklıkla, yetkili servisi internette arıyoruz.

İşte problem de, burada başlıyor.

Arama motorunun üst satırlarında, üstelik reklam da vererek yer alan bazı firmaların, ya ürünü çaldığını ya da fahiş servis rakamları belirterek aslında ürünü de tamir etmedikleri yönünde, vatandaşlardan çok sayıda şikayet alınmış.

Hatta, bir gazetecinin (U.C.) yetkili görüntüsü verilmiş, yetkisiz bir firmada dolandırılmasıyla sosyal medyanın gündemine giren konuda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın SERBIS uygulaması üzerinden güvenli arama yapılması öneriliyor.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı, Av. Bülent Deniz, arama motoru ulus ötesi olduğundan çok fazla sorumluluk üstlenmediğini, dava da açılsa bir şey elde edilemediğini açıkladı.

SADECE SAĞLIK ÜRÜNLERİNDE SONUÇ ALIRSINIZ!

Deniz, sadece sağlık ürünlerinde ve sağlık mevzuatına aykırı olduğu ceza verildiğini kaydetti.

Yine, servislerde adı geçen markaların sorumlu olduğu iddialarına da karşı çıkan Deniz, markaların arama motorlarında çıkan isimlerinden sorumlu tutulamayacağını şöyle anlatıyor:

‘Türkiye’deki bir beyaz eşya üreticisinin, sosyal medyada, yetkisiz bir kurumun adını haksız yere kullandığını saptayıp BTK’dan yasaklama kararı aldırsa bile, o site, 1 saat içerisinde sadece bir nokta ekleyerek ikinci bir site kurabilir. Yani, böyle bir niyetle yola çıksa bile pratikte mücadele edemez’ dedi.

Av. Deniz, buna karşın, halka aldatma hedefli konularda, reklamcı şirketin sorumlu tutulabileceğini belirterek, ‘Bununla da baş edilemez’ dedi.

BAKANLIK 2 UYGULAMA İLE SİZİ KORUYOR!

Av. Deniz, 1 ay önce faaliyete başlayan ETBİS 1 uygulamasının, son derece başarılı olduğunu söyledi.  Vatandaş bu uygulamalarda, hizmet almak istediği şirket ismini görürse, bakanlık kontrolü altındaki, bir kurumdan hizmet alacağını anlıyor, dedi.

MARKETLERLE İLGİLİ UYGULAMA

Deniz, yine ‘Haksız Fiyat Artışı’ uygulamasını kullanarak, ürün pahalı ya da ayıplı ise foto çekip iletilebileceğini belirterek,  ‘Bakanlık denetime gidiyor’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal