Reşat Altını Nedir, Ne Kadar?

Beşli Reşat altını ne kadar? Reşat altını kaç çeyrek eder? Cumhuriyet altını ve Reşat altını arasındaki farklar nelerdir? Hepsi haberimizde.

19.05.2018-21:15 - (Son Güncelleme: 20.12.2021-09:53) Reşat Altını Nedir, Ne Kadar?

Şu an en çok yatırım yapılan alan altın ve insanlar altınların fiyatını sürekli merak ediyor. Hangi altına yatırım yapılacağı konusu her zaman tartışılıyor. Günümüzde yatırım yapacak insanlar en çok cumhuriyet altını ve Reşat altını tercih ediyor. İki altın çeşidinin arasında benzerlikler olmasına rağmen aynı para türü değildirler. Peki, Reşat Altını ne demek?

REŞAT ALTIN KAÇ GRAMDIR?

 Reşat altın, Osmanlı padişahı Sultan 5. Mehmet Reşat adına basılan altın cinsidir. İlk defa 1909 yılında basıldı. 1918 yılına kadar tahta kalan Mehmet Reşat döneminde basılmış altın paralardır. Altının ön yüzünde Sultan 5. Reşat'ın tuğrası, çapraz iki meşale, iki defne yaprağı ve üst kısımda 7 yıldızdan oluşuyor. Reşat altınlarının ortasında 1909 - 1918 yılları arasındaki basım yılı yazar. Arkasında basıldığı yer olan İstanbul Darphanesi Osmanlıca yazar. 5 tür Reşat altını türü vardır. Beşli, ikibuçukluk, lira, yarım ve çeyrekten oluşur. Beş altın da 22 ayardır. En Çok Reşat Altın kolye şeklinde bulunur. Şu an 6702,02 TL seyrinde ilerliyor. Aynı zamanda 2. Abdülhamid adına yapılan Hamid Altını da vardır. Reşat altını yaklaşık 4 çeyrek fiyatına denk gelmektedir.

CUMHURİYET ALTINI NEDİR?

Bir diğer adı da Ata Altın olan Cumhuriyet Altını, T.C. Darphanesi tarafından basılan altın türlerinden biridir. Bir yüzünde Türkiye Cumhuriyeti, kuruluş yılı 1923 ve basım tarihi yer alır. Diğer yüzünde "hakimiyet milletindir", "Ankara" ve ortasında Atatürk portresi vardır.7,216 gr ağırlığında, çapı 22 mm olan Cumhuriyet Altını 22 ayardır. Cumhuriyet altını şu an 6719 TL'dir.


CUMHURİYET VE REŞAT ALTINI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? 

Ağırlık ve tasarım farkı olan iki altının tek ortak noktaları 22 ayar olmalarıdır. Orijinal Reşat altını Sultan 5. Mehmet Reşat adına basılmıştır. Sadece 1909 - 1918 yılları arasında basılan Reşat altını, antika değerindedir.  Piyasada şu an Reşat Altını çok az sayıda bulunur ve orijinalleri değil sahteleri daha yaygındır. Cumhuriyet altınıysa hala basılıyor ve insanların şu an en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biridir. Cumhuriyet altını kuyumcudan ya da internetten alınabilir, antika değeri yoktur. Reşat altını antika değeri olmasından mütevellit Cumhuriyet altınından daha değerlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal