Repo Ne Demek?

Ters repo nedir? Gecelik repo nedir? Oyunculukta repo nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

30.05.2018-18:47 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-17:37) Repo Ne Demek?

Kısa süreli ve sabit bir kazanç sağlayan repo nedir, çeşitleri nelerdir ve yatırımı nasıl yapılır husuSlarında bilgileri, bu yazıda derledik.

NE DEMEK?

Kısa vadeli bir menkul kıymetin, belli bir dönem bitiminde ilk satıcısı tarafından tekrar alınmasını öngören bir işlem biçimidir. Para piyasası araçlarından önemli değişik noktaları vardır. En dikkat çekeni olarak; bir menkul kıymetin gerçek vadesinin alıcı ve satıcının gereksinimlerini karşılaması için kısaltılmasını gösterebiliriz.

Devlet tahvili, hazine bonosu, banka bonosu, banka garantili bono, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Toplu Konut İdaresi’nce ihraç edilen borçlanma senetleri, borsada işlem gören borçlanma senetleri, repo işlemlerine husu olan yatırım araçlarıdır. Repo işleminde menkul kıymetler, müşteriye teslim edilmeden, merkez bankasının bloke hesaplarında yada Borsa İstanbul Takas ve Saklama AŞ.’de depo edilir. Teslim etmek yerine bir makbuz hazırlanır ve müşteri vade dolduğu vakit makbuzu karşılığında parasını alır.

ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Birikimlerinizi emniyetli ve sabit getirili bir biçimde değerlendirmek için repo işlemlerine başvurabilirsiniz. Devlet tahvili, hazine bonosu gibi emniyetli yatırım araçlarının repo edilmesi ile kısa süreli belli bir getiri elde edersiniz. Repo türlerinden Düz Repo ise aşağıda açıklanmıştır.

Düz Repo: Bir menkul kıymeti, belli bir tarihte belli bir ücretten tekrar alma taahhüdü ile gerçekleştirilen satış işlemidir. Repoya konu olan menkul kıymetler, teminat özelliği taşır ve kısa süreli borç verme hususu söz konusudur.

Repo ne demek

TERS REPO NEDİR?

Ters repo bir menkul kıymetin işleme başladığı valörden satın alınıp bitiş valöründen geri satılması işlemine denmektedir. Ters repo işleminde bulunan taraf parayı kullandıran taraftır. Geri satış taahhüdü olmak koşuluyla satıştaki bir menkul kıymeti alır. Düz repoda olduğu gibi menkul kıymet geri alınmaz. Yatırım aracı geri satılır. Menkul kıymeti alan kişi, satan kişiye borç vermiş olur.

GECELİK REPO NEDİR?

Gecelik faiz yani gecelik repo piyasada likidite sıkışıklığı olması durumunda yapılan bir işlemdir.  Bu işlemle birlikte bankacılık likiditesi arttırılır. Bu işleme taraf olan kuruluş işlem vadesi boyunca işleme konu olan menkul kıymeti satın almayı taahhüt eder.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal