Piyasaya 18 Milyar Bırakıldı, Bankalar Nefes Aldı

Hazine uyguladığı yeni plan ile ülkenin borçlanmasını azaltıp, piyasaya 18 milyar TL kaynak bıraktı. Bu kaynak bankaların durumunu rahatlattı.

15.11.2018-09:24 - (Son Güncelleme: 15.11.2018-09:17) Piyasaya 18 Milyar Bırakıldı, Bankalar Nefes Aldı

Hazine uyguladığı yeni plan ile ülkenin borçlanmasını azaltıp, piyasaya 18 milyar TL kaynak bıraktı. Bu kaynak bankaların durumunu rahatlattı. Paranın reel sektöre kredi olarak döneceği umuluyor. Ağustosta başlayan kur saldırısını alınan önlemlerle engelleyen, Yeni Ekonomi Programı ile yatırımcılara güven sağlayan, kamuda 70 milyarlık tasarrufla bütçeyi rahatlatan Hazine ve Maliye Bakanlığı, borçlanmada da farklı bir düzenlemeye geçti. Bu düzenlemeyle, hem ülkenin borçlanması azaltıldı hem de bankaların piyasaya likidite enjekte etmesi sağlandı. Şöyle ki, Kasımda 21.8 milyar TL iç borç ödeyecek olan Hazine, kamuda başlatılan tasarruf tedbirleri sayesinde 6 ihale yerine 3 ihale yaptı. Uzun vadeli tahvil ihalelerini iptal ederek borçlanma vadesini azalttı. Gerçekleşen üç ihaleye yüksek teklif geldi fakat borçlanma miktarı kısıtlı tutularak, faizde düşüş elde edildi. Hazine üç ihale sonrasında piyasadan 3.1 milyar TL borçlandı. Böylece, piyasada 18 milyar TL kaynak para bırakıldı. Piyasada sağlanan güven sayesinde bu para dolara da dönüşmedi.

FAİZDE DÜŞÜŞ

Hazine'nin Pazartesi günü yaptığı 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 17.67'ya düştü. Bu oran Temmuzdan beri Hazine ihalelerinde aynı vadede oluşan en düşük faiz. Eylülde 13 ay vadeli tahvilin faizi yüzde 25.05 iken hafta başında yapılan ihalede bu oran yüzde 19.73'e düştü. İki yıllık tahvilde de faiz oranı 23 Ekim'deki yüzde 25.98'e göre 7.19 puan azalarak yüzde 18.79 oldu. Hesaplamalara göre, faizdeki 100 baz puanlık yükseliş Hazine'ye yaklaşık 1.6 milyar TL fazladan yük getiriyor. Ülke faiz düşüşünde de bu miktarda yükten kurtuluyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal